Izvor:
08.05.2016 u 19:00
0

KONAČNO: Potpisan ugovor o rekonstrukciji Narodnog muzeja

Narodni muzej u Beogradu i građevinsko preduzeće "Koto", potpisali su 6. maja ugovor o izvođenju radova na restauraciji, sanaciji i adaptaciji najvažnijeg muzeja u našoj zemlji, saopštilo je danas Ministarstvo kulture.

Time se, 13 godina od zatvaranja stalne postavke i pola veka od poslednje rekonstrukcije, otklanja svaka vrsta neizvesnosti i otvara novo poglavlje u istoriji najstarije muzejske ustanove u Srbiji.

Ukupna vrednost ugovora je 824 miliona dinara (bez pdv-a). Celokupna suma neophodna za ovaj veliki poduhvat obezbeđena je iz budžeta Republike Srbije.

Obnova Narodnog muzeja je prioritetni projekat Ministarstva kulture i informisanja i svetla obaveza države ne samo prema svojim građanima i brojnim posetiocima iz inostranstva, nego i prema generacijama kulturnih poslenika iz naše prošlosti koji su svoj trud, znanje i talenat uložili u stvaranje i očuvanje zbirki Narodnog muzeja.

Ovaj veliki infrastrukturni zahvat, u kome će učestvovati još tri domaće firme – "Termoinženjering", "TVI" i "Topvud" – podrazumeva obimne građevinsko-zanatske radove, zamenu dotrajalih instalacija, uvođenje novih savremenih sistema, sanaciju i adaptaciju krovnih površina i svih prostorija namenjenih smeštaju i prezentaciji kulturnih dobara.

Po završetku radova, zdanje Narodnog muzeja u Beogradu će u potpunosti odgovarati najsavremenijim muzeološkim standardima. Muzej će, uz novu postavku, na kojoj se uveliko radi, ponovo postati mesto susreta, kreativnosti, kritike i dijaloga, učenja i uživanja.

Narodni muzej je osnovan 1844. godine ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića. Sadašnja zgrada u kojoj se Muzej nalazi izgrađena je 1903. godine za potrebe smeštaja Uprave fondova. Muzej poseduje zbirku od preko 400.000 najvrednijih umetničkih, istorijskih i arheoloških eksponata.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter