Izvor:
27.08.2019 u 19:57
0

ŠIRI SE SMRTONOSNA GROZNICA: U Srbiji čak sedmoro obolelih od Zapadnog Nila!

Prvi slučaj obolevanja od smrtonosne groznice, koju prenose komarci, u Srbiji je ove godine registrovan 3. avgusta, a do 22. avgusta u zemljama Evropske unije registrovano je čak 117 obolelih

U poslednjih nedelju dana u Srbiji su registrovana četiri nova slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, tako da je od početka sezone od ove bolesti obolelo ukupno sedam osoba, od kojih je jedan preminula, što je višestruko manje nego na teritoriji Evropske unije.

Podsetimo, u Beogradu je prošle sedmice preminula 84-godišnja žena koja je bila hronični bolesnik, a čiju smrt Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ dovodi u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila. Prema najnovijim podacima Instituta „Batut“, na teritoriji Beograda prijavljeno je šest obolelih, a jedan u Kolubarskom okrugu.

Inače, prvi slučaj obolevanja od smrtonosne groznice, koju prenose komarci, u Srbiji je ove godine registrovan 3. avgusta, a do 22. avgusta u zemljama Evropske unije registrovano je čak 117 obolelih od groznice Zapadnog Nila, dok je devetoro umrlo.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca, a prema dosadašnjim iskustvima, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih se prijavljuje tokom avgusta. U saopštenju Instituta „Batut“ podseća se da većina osoba (80%) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake, kod manjeg procenta zaraženih (približno 20%) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, dok manje od jedan posto obolelih dobije aseptični meningitis ili encefalitis, koji zahteva hospitalizaciju.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter