Izvor:
28.08.2019 u 13:07
0

VULIN: Motivisani i obučeni kadeti garant jake vojske!

Najmlađi pripadnici Vojske, kadeti 144. klase, pokazuju da su motivisani, da su spremni, da hoće da uče i da rade i da su poziv budućih oficira izabrali svojom voljom i zato što to žele da budu, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je to izjavio nakon obilaska obuke kadeta 144. klase Vojne akademije u Prvom centru za obuku u somborskoj kasarni “Aerodrom”, navodeći da je u odnosu na prošlu godinu za 30 procenata više upisanih kadeta.

Pri tome, kako je rekao, 50 odsto više nego u prošloj klasi je došlo iz civilstva, što je, prema njegovoj oceni, znak da se vraća poverenje u Vojsku Srbije.

– Ova deca garantuju da će Vojska Srbije i u budućnosti biti u stanju da ispuni sve svoje obaveze i da će i u budućnosti, biti u stanju da sačuva slobodu naše zemlje i da sačuva naš način života – rekao je Vulin i dodao da su za njiah predviđeni najbolji mogući uslovi, a kvalitet njihovog života dok su kadeti biće u skladu sa kvalitetom života njihovih kolega u najrazvijenijim armijama sveta.

Takođe, kako je rekao, kad završe školovanje ulaze u vojsku koja je materijalno daleko snažnija nego što je danas, opremljena i sigurna i koja čuva mir i sigurnost naše zemlje.

Komandant Kadetske brigade Vojne akademije pukovnik Ivan Orbović kazao je da je Vojna akademija nakon procesa selekcije primila 144 kadeta, koji su polovinom avgusta počeli obuku u centrima za obuku Komande za obuku.

Cilj obuke je,kako je naveo, da stvori motivisanog i osposobljenog i disciplinovanog kadeta, koji je u borbenim dejstvima sposoban da opstane, da preživi u borbi i istovremeno da izvršava taktičke zadatke.

– Ovde će, kroz nekoliko predmeta, među kojima su taktička obuka, strojeva obuka, naoružanje sa nastavom gađanja, moral, fizička obuka i pravilo službe, kadeti imati priliku da se upoznaju sa osnovama vojničkog rada, reda i discipline i osnovama života i rada u jedincama Vojske i steknu svoja prva i osnovna znanja koje svaki pripadnik Vojske mora da ima – naveo je Orbović.

Sa kadetima u somborskom centru za obuku je i komandir Trećeg voda 144. klase Vojne akademije poručnik Miodrag Živkov, koji kaže da su kadeti naosnovnoj obuci, a on je, dodao je, vrlo zadovoljan njihovom motivacijom, trudom i zalaganjem i svakim danom to ide sve bolje i bolje.

Govoreći o svojim utiscima tokom prvih meseci na Vojnoj akademiji koji protiču u obuci, kadet Veljko Milićević iz Niša kaže da je zadovoljan, da obuka ispunjava cilj.

– Naporno je, ali moral je na visini, i imamo volje za sve – kaže Milićević.

Kadetkinja Jovana Jovanović iz Kruševca kaže da je obuka veoma interesantna, naporna, ali da svi imaju veliku volju.

Ovaj vojnički kolektiv se trudi da sve te prepreke i poteškoće prevaziđemo što uspešnije – kaže Jovanović i dodaje da dan proveden na obuci brže prođe od onih u klupama.

Vulin je posetu somborskom Prvom centru za obuku započeo referisanjem zamenika komandanta 1. Centra za obuku potpukovnika Radovana Miladinovića, nakon čega je obišao izvođenje fizičke obuke, uvežbavanje strojevih radnji i pripremu za gađanje.

Današnjem obilasku prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović i načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter