Izvor:
28.08.2019 u 17:59
0

REVIJA NARODNIH NOŠNJI SRBA SA KIM U PRIŠTINI: Cilj – očuvanje srpske materijalne i nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima!

Revija narodnih nošnji Srba sa Kosova i Metohije održana je danas u Srpskom kulturnom centru u Prištini, a cilj ove manifestacije je da se skrene pažnja na očuvanje srpske materijalne i nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.

Članovi Kulturno-umetničkog društva "Kopaonik" iz Leposavića, predstavili su autentičnu mušku i žensku nošnju iz Leposavića, Ibarskog Kolašina, Metohije, Zvečana, Peći, Sredačke župe, Centralnog Kosova, Ðakovice, Kosovskog Pomoravlja, Sirinjićke župe, Prištine, Kosovske Mitrovice, Prizrena, Zvečana, Kosova Polja i Nerodimlja.

Narodna nošnja s kraja 19. i početka 20. veka uz tradicionalnu srpsku muziku je nesvakidašnji događaj koji je na posetioce iz svih krajeva Kosova, ali i Crne Gore, Makedonije i Rusije ostavio neizbrisiv trag.

– Ovde sam slučajno, ali sam veoma oduševljena time što sam videla, pogotovo što je predstavljen svaki deo lokalne srpske tradicije i arhaičnih nošnji – rekla je Aljona Mihajlova.

Velika Gospojina, praznik koji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ima veliki značaj, datum je koji se sam nametnuo za održavanje ove kultne revije.

– Cilj jeste čuvanje tradicije i kulture. Ovom revijom srpskih narodnih nošnji s kraja 19. i početka 20. veka želeli smo da sačuvamo od zaborava našu tradiciju – istakla je predstavnica SKC Priština Tijana Arsić.

– Same nošnje govore o ekonomskoj situaciji vremena u kojem smo živeli i o toj ukupnoj sociološkoj situaciji. Naša nematerijalna kulturna baština je unazad čitav vek ugrožena, a posebno je to istaknuto poslednjih godina – izjavio je direktor KUD "Kopaonik" iz Leposavić Ðorđe Lakušić.

Lakušić naglašava da je potrebno promovisati srpsku tradiciju, običaje i kulturu kako je drugi ne bi prisvojili.

Srpski kulturni centar otvoren je u februaru prošle godine i posle 1999. godine jedino je mesto okupljanja Srba u Prištini i organizovanja značajnih kulturno-umetničkih događaja.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter