Izvor:
29.08.2019 u 17:15
0

VESIĆ: Danas je tužan dan za Srbiju i za svet!

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je povodom smrti jednog od najistaknutijih srpskih slikara Vladimira Veličkovića da je danas tužan dan za Srbiju i svet.

– Napustio nas je veliki Vladimir Veličković. Eminentni slikar, koji je ostavio neizbrisiv trag na srpskoj i svetskoj likovnoj sceni i posle koga likovna umetnost neće biti ista. Bila mi je čast što sam ga poznavao i sarađivao sa ovim velikim čovekom – napisao je Vesić na svom Fejsbuku.

On je dodao da je Veličković veći deo karijere proveo u Francuskoj. gde je stvarao svoja najbolja dela i gde je odlikovan najvišim odlikovanjima za kulturu, ali da nikada nije zaboravio svoj Beograd i Srbiju.

– Kao eminenti profesor i član Srpske akademije nauka i umetnosti i francuske Akademije lepih umetnosti, svoje znanje i stvaralaštvo prenosio je na mlade, buduće naraštaje i likovnoj umetnosti davao je jedan potpuno novi smisao – poručio je Vesić.

Rođen i odrastao u Beogradu gde je završio Arhitektonski fakultet, Veličković je otišao u svet ne zaboravivši odakle dolazi i živeći jedan san, navodi Vesić.

Svoja velika dela izlagao je širom Evrope, Azije, Amerike, Srbije, ali prve korake napravio je u Paviljonu ''Cvijeta Zuzorić'' na Kalemegdanu, gde je skrivajući svoje vrlo mlade godine (imao je svega 16 godina), održao prvu izložbu, želeći tako da pokaže Beograđanima svoj dar i svoju ljubav prema likovnoj umetnosti. Ostalo je sada već istorija. Nezaustavljiv, mlad i talentovan, zgrabio je prvo svoj Beograd, pa svet i otišao u istoriju – dodaje Vesić.

Vesić je istakao da je još ponosniji i srećniji što sam poznavao ovog divnog čoveka u momentu kada se Grad Beograd razvijao u pravom smeru i što je baš on bio deo jednog projekta od značaja za srpsku prestonicu, a to je podizanje spomenika Stefanu Nemanji.

Njegovo mišljenje i učešće u razvoju njegovog Beograda, zauvek će se pamtiti, jer je verovao u to da će Beograd postati metropola i prestonica kulture.

– Ali nisu samo njegova dela proslavila Beograd. Njegova dostojanstvena ličnost predstavljala je sve nas širom sveta na najbolji način. On je bio slikar, ali je njegovo stvaralaštvo prevazilazilo samo jedan medij izražavanja. Njegovo delo pripada mnogim stilovima, ali postoji i samo za sebe – naglasio je Vesić.

– Kao inspiracija mladima, kao moja velika inspiracija, hvala Vam gospodine Veličkoviću. Hvala Vam što ste pripadali nama, Beogradu, Srbiji i svetu. Što ste postojali i što ste svoj dar i svoje stvaralaštvo delili sa nama. Hvala Vam – dodao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Vladimir Veličković, akademik i jedan od najistaknutijih srpskih slikara svih vremena, pripadnik grupe Mediala koja je okupila umetnike, arhitekte, filozofe oko ideje ljubavi prema umetnosti, preminuo je u Splitu, prošle noći.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter