Izvor:
25.10.2016 u 13:26
0

UPOZORENJE: Najezda azijskih BUBAMARA koje izazivaju ozbiljne BOLESTI!

Azijske bubamare ovih dana opsedaju Beograd, kojih prema rečima naših čitaoca, ima više nego ikada. Ima ih i širom Srbije, a mišljenja stručnjaka su da one nisu potpuno bezopasne – mogu biti uzročnici alergena i astme.

Još se nismo odmorili ni od smrdibuba, kad ono, najezdile su se i bubamare u ogromnom broju. Verujem da nisu opasne, ali mi uopšte nije prijatno da ih gledam po zidovima i plafonu. Sve se žuti od njih – rekla nam je Marija Đ. iz Beograda.

Prema rečima dr Ivana Aleksića iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, Azijske bubamare mogu biti, kod osetljivih osoba, uzročnici alergija i astme. Alergije koje izazivaju rezultat su izmeta i delova tela koje ostavljaju za sobom. Azijske bubamare ovih dana opsedaju Beograd, kojih prema rečima naših čitaoca, ima više nego ikada. Ima ih i širom Srbije, a mišljenja stručnjaka su da one nisu potpuno bezopasne – mogu biti uzročnici alergena i astme.

Još se nismo odmorili ni od smrdibuba, kad ono, najezdile su se i bubamare u ogromnom broju. Verujem da nisu opasne, ali mi uopšte nije prijatno da ih gledam po zidovima i plafonu. Sve se žuti od njih – rekla nam je Marija Đ. iz Beograda.

Prema rečima dr Ivana Aleksića iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, Azijske bubamare mogu biti, kod osetljivih osoba, uzročnici alergija i astme. Alergije koje izazivaju rezultat su izmeta i delova tela koje ostavljaju za sobom.

Ukoliko primetite u kući bubamare, usisajte ih!

Ako ih nađete u kući, najbolje je da ih usisate kako ne bi iza sebe ostavile žutu tečnost koja smrdi i ostavlja fleke. Ne mogu oštetiti nameštaj ili tkaninu, jer se hrane isključivo vašima. Ne razmnožavaju se u kućama. Međutim, vrlo je verovatno da će se u jednom odabrani dom vratiti i sledeće jeseni – kazao je doktor.

Donesena da suzbije biljne vaši, potisla domaće bubamare

Azijska bubamara je donesena u Evropu kako bi se u plastenicima borila protiv biljnih vaši. Međutim, neočekivano, azijska bubamara se adaptirala na život van plastenika. Azijska bubamara velikom brzinom potiskuje domaću koja, kao i svuda u Evropi, postaje ugrožena.

Kad vidite jednu, budite sigurni da sledi još mnogo njih jer odrasle jedinke ispuštaju feromon koji privlači ostale bube i tako u roju traže odgovarajuće mesto za hibernaciju. To je normalno ponašanje azijskih bubamara u jesen dok se roje pred hibernaciju. Za razliku od domaćih bubamara ulaze u kuće jer ih privlače osunčane, svetle i tople površine. Visoke temperature poslednjih godina su uzrokovale povećan broj biljnih vaši a pošto su one glavna hrana bubamarama, to je i broj nezvanih gošći iz Azije povećan. Živi tri godine za razliku od domaće čiji je životni vek godinu dana – zaključili su iz Zavoda za biocide.

Ova vrsta je u Srbiju stigla pre nekoliko godina i do danas se proširila po celoj Srbiji.

Jedan od najnepoželjnijih organizama Evrope i Severne Amerike

Vrsta Harmonia axyridis se nalazi na spiskovima najnepoželjnijih organizama Evrope i Severne Amerike. Zbog svoje velike efikasnosti u suzbijanju lisnih vaši je preneta iz Azije u Severnu Ameriku i Evropu. Međutim, posle kratkog vremena je pokazala svoje drugo lice. Ova vrsta toliko efikasno suzbija lisne vaši, da druge bubamare ostaju bez hrane – naveo je doktor.

Kako je razlikovati od domaće:

Azijska bubamara se razlikuje od domaće po raznim neuobičajenim morfološkim oblicima i raznim bojama, a ono što je karakteristično je crna W ili M šara na beloj glavi. Imaju različit broj tačaka na leđima, a boje se kreću od crne do jarko crvene.

Ne postoji neki određeni raspored šara na leđima kao kod evropske vrste, ima izduženiju glavu i smeđe noge, krupnija je, brže se razmnožava, u jesen kada joj nestane hrane dobija nagon za rojenjem.

Kurir.rs
Foto: WikimediaCommons

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter