1°C

Beograd

KRKOBABIĆ: Za dve i po godine u Srbiji podstaknuto osnivanje 560 zadruga, bespovratno dodeljeno 1,7 milijardi dinara!

Država je za dve i po godine podstakla osnivanje 560 zadruga, a za pomoć zadrugama bespovratno je dodeljeno 1,7 milijardi dinara, rekao je danas ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Konkurs za podršku zadrugama je upravo završen, a kako je Krkobabić najavio, za postojeće zadruge opredeljeno je 15 miliona dinara, novoformirane će dobiti podršku od 7,5 miliona dinara, dok je za složene opredeljeno 60 miliona dinara.

Novac će biti iskorišćen za nabavku opreme i mehanizacije, višegodišnje zasade i stada.

- Očekujemo da ćemo na ovaj način pomoći 50-60 zadruga - rekao je Krkobabić.

Kao primer uspešno formiranih zadruga, on je naveo Slankamen i Žitište, kao i zadrugu Agroklek, koja ima 1,2 hiljade hektara, gde je 80 zadrugara isto toliko zaposlenih, a plata je 57.000 dinara.

On je najavio da je Nacionalni tim za preporod sela priprema program preporoda sela za period od 2020. do 2022. godine.

Mere o kojima se razmišlja su davanje državnog zemljišta bez naknade mlađim poljoprivrednicima, davanje bespovratnih sredstava mladim bračnim parovima da kupe neku od 200.000 praznih kuća po selima Srbije.

Osim "usitnjenog" poseda, Krkobabić navodi da je i loša infrastruktura jedan od velikih problema sa kojima se suočavaju sela.

- U 16 opština u Srbiji nema nijedne poslovne banke, a kako da se bave ljudi privrednom aktivnošću, kako nešto da odrade - rekao je Krkobabić.

On je naglasio kako briga o opstanku i razvoju sela nije posao za jednu vladu, nekoliko ministara, nego posao za nekoliko vlada - misija, i da tu ne sme da bude opozicije jer je posao zajednički.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar