Izvor:
19.09.2019 u 11:41
0

PANIKA: Nestale matične ćelije srpske dece!

Uprava za biomedicinu Srbije obavestila javnost.

Nakon gašenja kompanije "Kriosejv", švajcarske banke za matične ćelije, genetski materijal koji su roditelji iz Srbije ostavili ovoj firmi na čuvanje prebačen je u Poljsku.

Zbog problema sa kojima se susretala ova kompanija nju je otkupila poljska banka matičnih ćelija "Famikord" u koju je navodno transportovano oko 250.000 matičnih ćelija koje su ranije čuvane u Švajcarskoj, a brojne malverzacije dovele su do toga da švajcarsko ministarstvo zdravlja "Kriosejvu" oduzme licencu za rad.

Predstavništvo ove banke matičnih ćelija u Srbiji je zatvoreno, a porodice koje su dale na hiljade evra ostale su bez odgovora. Stigao je tek po koji mejl u kome se navodi da je "Krio sejv" sklopio ugovor sa svojim podizvođačem PBKM čija evropska laboratorija je u Varšavi.

Suma koju su roditelji izdvajali kreće se od 1580 do 1780 evra u zavisnosti od izabranog paketa, prema informacijama sa njihovog zvaničnog sajta.

Roditelji u Srbiji poverili su između 8.000 i 10.000 uzoraka matičnih ćelija svoje dece i za čuvanje na 20 godina platili po 1.800 evra. Ima indicija da ovi uzorci nisu ni uzeti po predviđenoj proceduri bez koje bolnice odbijaju da ih u slučaju potrebe koriste.

Do dobijanja zvaničnog obavestenja o statusu kompanije "Kriosejv" Uprava za biomedicinu Srbije obavestila je direktore zdravstvenih ustanova koje imaju porodilišta da stave van snage ugovore sa ovom kompanijom.

Navodi se da su svi uzorci iz "Kriosejva", oko 250.000, prebačeni u poljsku "Famikord banku". Neki tvrde da bi bez toga deponovane ćelije propale, jer je "Kriosejv" ostao i bez tečnog azota pomoću kojeg se one čuvaju na minus 180 stepeni.

Advokat Rastko Petaković je angažovao istražitelje u Švajcarskoj da provere poslovanje ove banke čija ispostava u Srbiji je od 2017. godine u vise navrata bila u finansijskoj blokadi. On kaže i da su ćelije njegovog i još jednog deteta iz Srbije propale jer su transportovane na neodgovarajući način.

Izvor: Alo.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter