Izvor:
09.05.2016 u 21:00
0

„BESMRTNI PUK“ U MARŠU KROZ BEOGRAD: Uz ruske pesme i veterane rata obeležen DAN POBEDE (FOTO)

Uz burne pozdrave Beograđana i povike "Ura", više stotina Rusa i Srba, uključujući ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina i veterane koji su doputovali iz Moskve, Kazahstana i Azerjbedžana, učestvovali su danas u svečanom maršu "Besmrtni puk", održanom povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Iako je povorka blokirala saobraćaj u centru Beograda, prolaznici su burnim aplauzima pozdravljali kolonu na njenoj maršruti od Groblja oslobodilaca Beograda preko Terazija do Ruskog doma, i zajedno sa učesnicima, pevala ruske pesme poput "Racvetali jablani i gruže".

Branilac Beograda, 94. godišnji Žika Mićić, biciklom je došao da isprati "Besmrtni puk".

"Čekali smo ih šest meseci da nam dođu. Ja sam bio sa partizanima kod Avale, kako bi presekli put Nemcima, a Rusi su došli iz pravca Smedereva. Da nam nisu došli Rusi sa kaćušama, nemačka divizija, koja se povlačila iz Grčke zapalila bi ceo Beograd", priseća se 94.godišnji biciklistički maratonac.

parada

Mićić ističe da se sa ponosom i tugom seća dana kada je ruska vojska nastavila put ka drugom frontu, u pravcu Beča.

Kolonu "Besmrtnog puka" je predvodio motocikl sa kojeg se viorila ruska zastava, u pratnji je bilo nekoliko stotina građana među kojima se pođednako čuo ruski i srpski jezik uz povremeno – zajednjičko uzvikivanje "Ura".

Kolona se na momenat zaustavila ispred hotela Moskva čiji gosti su izašli da se slikaju sa učesnicima.

Učesnici su nosili slike ruskih i srpskih vojnika koji su branili Jugoslaviju od fašističkih osvajača, boraca Prvog svetskog rata i odbrane agresije NATO, i crno – narandžaste Lente Svetog Geogrija koje su simbol hrabrosti i pobede, a u Srbiji je i simbol jedinstva sa ruskim narodom.

kolona

Učesnici marša stigli su do Ruskog doma, gde im se obratio ambasador Čepurin, obučen u svečanu uniformu.

Kroz povike okupljenih "Rusija – Srbija", ambasador Čepurin je pozvao okupljene da se "sete svojih slavnih predaka".

"Ovo je sećanje na one koji su poginuli za otadžbinu. Ovo nije politički događaj. Pre svih pozdravljam srpske veterane. Zahvaljujem sunarodnicima koji su doputovali iz Moskve, iz Belorusije, Kazahstana i Azerbejdžana povodom ovog praznika", rekao je Čepurin.

U maršu i skupu ispred Ruskog doma učestvovali su, pored ostalih, ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, lider SNP Nenad Popović, funkcioneri SNS Bratislav Gašić i Aleksandar Jovičić. Proslava je nastavljena unutar Ruskom domu, a pozvani su da prisustvuju svi koji su se okupili Ruskog doma u ulici Narodni front.

Izvor:Tanjug
Foto:Tanjug video/Print screen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter