ZAŠTITNIK GRAĐANA PAŠALIĆ UPOZORAVA: Mora se stati na put dečjoj prostituciji i brakovima! (FOTO)

 Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas povodom Evropskog dana zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja da ipak u stručnoj i široj javnosti i dalje postoji nerazumevanje te pojave, posebno seksualnog zlostavljanja dece, njegovih oblika i raširenosti.

Iako pravo na zaštitu od svih oblika nasilja danas predstavlja osnovno pravo svakog deteta, piše u njegovoj izjavi, potrebno je redefinisati seksualno zlostavljanje u zakonima Srbije.

Tako bi u svim slučajevima i u svim oblicima seksualnog zlostavljanja deca imala adekvatnu krivičnopravnu, porodičnopravnu i drugu zaštitu, i te pojave bi mogle da na vreme budu suzbijene i sprečene.

Pašalić je podsetio na podatke nedavnih istraživanja da su upravo deca u poslednjih godina najčešće žrtve trgovine ljudima u Srbiji, a najzastupljeniji vid njihovog zlostavljanja i iskorišćavanja je seksualna eksploatacija.

Borba protiv dečje prostitucije, kao i dečjih brakova, koji su najčešće paravan za trgovinu decom, zahtevaju efikasniju saradnju s državnim organima i institucijama, kao i nevladinim organizacijama, što će biti jedan od prioriteta u radu Zaštitnika gradjana, najavio je Pašalić.

Ni nakon tri godine od povlačenja pripremljenih obrazovnih paketa o seksualnom obrazovanju čiji se sadržaj osvrnuo i na seksualno zlostavljanje dece i telesni integritet deteta, nije izrađen novi obrazovni paket niti se planira uvođenje seksualnog obrazovanja kao obaveznog predmeta u sve nivoe preduniverzitetskog obrazovanja, ukazao je Pašalić.

On je naglasio da je najefikasniji oblik prevencije i suzbijanja ovog izuzetno teškog oblika nasilja nad decom upravo upoznavanje dece s telesnim integritetom, rizicima od seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja, načinom prepoznavanja seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja i mehanizmima zaštite i prijave.

Zaštitnik građana je naveo da je često ukazivao na problem nedovoljno adekvatnog zakonodavnog okvira zaštite dece od seksualnog nasilja i nedovoljne uskladenosti domaćih zakona s Konvencijom Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja.

Podsetio je da Srbija nije u potpunosti postupila po Inicijativi Zaštitnika gradjana za izmene i dopune Krivičnog zakonika podnete 2011. i 2012. godine, po zajedničkoj Inicijativi Zaštitnika građana i organizacije „Incest trauma centar“ za izmene i dopune Krivičnog zakonika i Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica.

Isti je slučaj i s Mišljenjem i preporukama Zaštitnika gradjana za korišćenje zaštitnih mehanizama u sudskim postupcima radi sprečavanja sekundarne traumatizacije dece žrtava krivičnih dela, posebno onih seksualne prirode, upozorio je Pašalić.

 

Izvor: danas.rs
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro