Izvor:
19.11.2019 u 14:21
0

VAPIMO ZA SISTEME ZA PREČIŠĆAVANJE Za čistiju vodu 5,6 milijardi evra

U Srbiji se trenutno prečišćava veoma malo otpadnih voda. U narednih 20 do 25 godina u planu je izgradnja 359 sistema za prečišćavanje vode, a za te namene potrebno je 5,6 milijardi evra, rekao je danas ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

On je, na Skupštini država članica – Protokola o vodi i zdravlju koji se održava u Beogradu, rekao da će u Srbiji voda biti čistija kada se završe sva ta postrijenja.

– Moramo da razmišljamo kako se ponašamo prema tom resursu i da se prisetimo koliko možemo živeti bez vode – rekao je Trivan i naglasio da Srbija nema toliko vode koliko se misli.

Kako kaže Srbija je 2015. godine pokrenula sa italijanskim ministarstvom za zaštitu životne sredine projekat u 245 seoskih škola u Srbiji, gde je analizirano da li imaju kvalitetnu pijaću vodu i sanitarnu zaštitu .

Nakon detaljne analize , kako je rekao, škole koje nemaju adekvatnu vodu za piće dobile su preporuke kako da saniraju stanja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je Srbija u moru problema sa kojima se suočava zaboravila neke osnovne stvari kao što je vazduh, voda, te da se to kod nas nekako podrazumeva.

Napominje da je Protokol o vodi i zdravlju došao u pravo vreme i da su mnogi tek sada shvatili da ako hoćemo da očuvamo i unapređujemo životnu sredinu, moramo tim da se bavimo.

Dodaje da Srbija ima dosta izvorske, čiste vode koja nije iskorištena, a da će inicijativa Protokol o vodi i zdravlju da pomogne da se u svim sredinama obezbedi ono što je osnovno u školama, bolnicama, a to je dobra i kvalitetna voda.

To što je Srbija pre nekoliko godina imala poplave, kako je rekao, doprinelo je da se izmene protokoli, da se urade nove strategije, koristili tuđa iskustva. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš obratio se prisutnima na skupu video linkom i poručio da su prirodni resursi ugroženi znog negativnih efekata i dovode do širenja bolesti koji utiču na najranjivije. On je pozvao na globalnom nivou da se preduzmu mere kako bi se sačuvala voda za piće.

Pozvao je sve zemlje da ratifikuju Protokol o vodi i zdravlju kako bi se u narednoj dekadi ostvarili zacrtani ciljevi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter