Izvor:
20.11.2019 u 14:22
0

MOBILNI PANILI ZAŠTITA OD SAVE I Sremska Mitrovica bezbedna od poplava (VIDEO)

Sremska Mitrovica treći je grad u Srbiji koji je dobio mobilne panele za odbranu od "hiljadugodišnjih poplava" i grad, kojem je poplava pretila 2014, kada je Sava dostigla istorijski maksimum od 863 centimetra, sada je bezbedan ukoliko se ponovi sličan scenario.

– Nadam se da ovi paneli nikada neće biti postavljeni i da se 2014. godina više nikada neće ponoviti. U slučaju i da se ponovi Sremska Mitrovica je učinila sve da tu situaciju dočeka spremno – kaže za Tanjug načelnik Uprave za opšte i zajedničke poslove u Gradu Sremska Mitrovica Miroslav Jokić.

On podseća da je bivši gradonačelnik Sremske Mitrovice, a aktuelni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović ispunio svoje obećanje koje je Mitrovčanima dao te 2014. godine kada je inicirao projekat savremene zaštite od poplava u tom gradu.

– U vreme poplava 2014. godine Nedimović bio je komandant Štaba za odbranu Sremske Mitrovice, današnji ministar poljoprivrede i ceo taj tim je učinio sve da Sremska Mitrovica danas bude bezbedna. Obezbeđen je najsavremeniji sistem za odbranu od poplava. Paneli su izrađeni od najsavremenijih metala, veoma izdržljivog metala, durum aluminijuma. Njegove osnovne karakteristike su da je veoma lagan, snažan, odnosno otporan i jednostavan za postavljanje, što je najvažnija karakteristika ovog sistema – objašnjava Jokić.

Paneli će u slučaju poplava biti postavljani na 120 do 180 centimetara od sadašnje kote keja i sprečiće Savu da se izlije iz korita. U gradu je posebno kritična tačka na kojoj je korito Save najuže i gde je za vreme poplava 2014. najviše i branjena.

"Na ovom mestu je njena prirodna krivina i tu sile prirode utiču na to da se nivo reke podiže i ugrožava sam grad, zato je odabran ovaj deo keja u dužini od 1,1 kilometar. Na taj način Sremska Mitrovica će apsolutno moći da se odbrani od hiljadugodišnjih poplava, ali će i Mačvanska Mitrovica, odnosno naselja s druge strane reke, takođe, biti zaštićena", kaže Jokić.

Građani Sremske Mitrovice mogli su prošle nedelje da vide i kako izgleda postavljanje mobilnih panela, koji su privremeno montirani. Na keju su ostali nekoliko dana, kako bi i svi drugi Mitrovčani, koji nisu bili tokom njihovog postavljanja, mogli da se uvere kako izgledaju.

Postavljanju panela prišustvovao je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je rekao da je 2014. Štab za odbranu Sremske Mitrovice od poplava imao težak zadatak, jer je postojao stari sistem odbrane.

– Sedamdesetih i osamdesetih godina vojska je bila uključena u odbranu od poplava, posle je vojska donekle izgubila tu svoju funkciju i onda smo bili prepušteni sami sebi, uz jako malo znanja, misleći da će ovaj kej da nas čuva 500 godina. Ali, vidite da priroda ne bira ni vreme, ni mesto. Mislim da će im sa ovim panelima biti mnogo lakše, ali ne bih želeo ni da probaju, da ovi paneli zauvek stoje negde u magacinu – rekao je ministar.

On je naglasio da je nova oprema zaštitila najugroženiju tačku na reci Savi, od Jamene, pa skroz do Beograda.


"Mi radimo novi projekat da zaštitimo i drugu stranu i da imamo dva kilometra mobilne opreme i da onda, gde god da se bilo šta desi u Mitrovici, da samo prenesemo opremu i rešimo problem. Oprema je takva da ne mora da se ubušuje, ne mora ništa, jako brzo se montira. Ona je 70 centimetara visoka, da možete da se čuvate nekoliko dana od poplave. To može da ide na kanale, eventualno ako se desi da voda probije neko mesto, da može da se to okruži. To nam je cilj da sve pripremimo i da ljudi koji budu nasledili sve ovo, da imaju sve spremno, da ne moraju da idu od početka", naveo je Nedimović.

Projekat koji su finansirali ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Svetske banke, podrazumeva osim priprema zuba nasipa za postavljanje mobilnih panela, i uređenje pešačke staze, postavljena je nova tartan staza, klupe, korpe za otpatke, a uskoro će biti zasađeno i drveće na keju.

"Zasadićemo drveće i na ovoj strani nasipa, ali ćemo ga zasaditi u žardinjere, jer prosto sadnja na samom nasipu nije dozvoljena, pošto to može da ugrozi njegovu statiku, samim tim i bezbednost. Žardinjere smo već pripremili, sad sledi sadnja drveća, jer želimo da i ovaj deo keja bude u zelenilu i da građani u njemu uživaju", objasnio je Jokić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter