Izvor:
21.11.2019 u 15:11
0

BOGATA SRPSKA TRPEZA: Smotra domaće hrane po starim receptima!

Međunarodni etno sajam hrane i pića, regionalna smotra prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu i pripremljenih po tradicionalnim receptima, na tradicionalni način, biće održan od 23. do 26. novembra, na Beogradskom sajmu.

Na sajmu će biti predstavljeni nacionalni specijaliteti, proizvodi karakteristični za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je na konferenciji za novinare da dugogodišnje trajanje tog Sajma pokazuje koliko je napredovao i porastao.

Mladenović je istakao da je Međunarodni sajam etno hrane i pića izrastao u prepoznatljiv sajam, po kojem i ovo doba godine postaje prepoznatljivo.

Veliku ulogu ima Sekeretarijat za privredu koji je ukazao na važnost i značaj prisustva Grada, naših opština i dobavljača sa naše teritorije na velikom skupu – rekao je Mladenović i dodao da je od značaja i to što je Beograd domaćin i može da bude podsticaj za druge regione i gradove da se predstave na sajmu.

On je istakao da svake godine sajam ima sve više prijavljenih učesnika i štandova.

Sajam ima i ulogu da podstakne male proizvođače. Reč je uglavnom o porodičnoj proizvodnji, koja ima posebnu notu i tradicionalnu vrednost jer potiče iz nekog vremena za nama – rekao je Mladenović i pozvao sve Beograđane da posete sajam.

Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković istakao je da će se Beograd peti put predstaviti u svojstvu pokrovitelja, sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Grad je dao veliki doprinos jer svake godine povećava subvencije za poljoprivredne proizvođače. Tako je 2013. godine budžetom za podsticaje za poljoprivredne proizvođače bilo opredeljeno 20 miliona dinara, a danas je za iste svrhe izdvojeno 200 miliona dinara, dok će za 2020. godinu biti dato 240 miliona dinara – rekao je Veličković.

On je dodao da je ove godine prednost data domaćim poljoprivrednim proizvođačima, te da će 50 malih poljoprivrednih proizvođača moći besplatno da se predstave na štandu.

Kako je rekao, ove godine na štandu će se predstaviti i Poljoprivredno-hemijska škola iz Obrenovca, Turističko-ugostiteljska škola sa Savskog venca, kulturno-umetnička društva i razni etno restorani.

Novina je to da će Sekreterijat za privredu, zajedno sa Savetom za zapošljavanje, organizovati i Sajam "Znanjem do cilja" u okviru ove manifestacije, a biće dodeljena i priznanja za postignute uspehe iz oblasti proizvodnje, inovacija i usluga, povrtarstva, organske proizvodnje i pčelarstva, ali i za najbolji štand, saopšteno je iz Sekretarijata za informisanje.

Etno sajam hrane i pića je manifestacija koja afirmiše tradicionalne proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji treba da postanu i nezaobilazni element turističke ponude. Radi se o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje.

Cilj je utemeljenje robne marke etno proizvoda, odnosno brendiranje tradicionalnih proizvoda.

Izvor: Tanjug
Foto: sajam.rs/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter