Izvor:
22.11.2019 u 12:58
0

POČINJE OBELEŽAVANJE EVROPSKE NEDELJE TESTIRANJA: Besplatno testiranje na HIV i hepatitis C za studente i srednjoškolce! (FOTO)

Pod sloganom "Testiraj! Leči! Spreči!", od 22. do 29. novembra 2019. godine obeležava se Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise.

U sklopu ovogodišnje jesenje Evropske nedelje testiranja širom Srbije (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Leskovac, Bojnik, Vučje, Vranje, Sremska Mitrovica, Kraljevo, Novi Pazar, Kosovska Mitrovica) biće omogućeno dobrovoljno, poverljivo i besplatno savetovanje i testiranje na HIV za zainteresovane studente na pojedinim fakultetima, u studentskim domovima, srednjim i visokim školama i studentskim poliklinikama.

Testiranje na HIV i hepatitis C će biti dostupno svim zainteresovanim građanima, pre svega mladima, u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu i Zavodu za javno zdravlje u Subotici, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"

Akcije testiranja na HIV će se realizovati i u mobilnim medicinskim jedinicama na gradskim trgovima, kao i u prostorijama pojedinih udruženja u Novom Sadu, Valjevu, Šapcu, Požegi, Čoki, Senti, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Raškoj, Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Vladičinom Hanu, kao i u domovima zdravlja u Požarevcu i Kostolcu.

Jesenja Evropska nedelja testiranja obeležava se po sedmi put. Cilj ove inicijative je da se kroz dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje omogući da više osoba sazna svoj HIV i hepatitis status u što ranijem stadijumu infekcije.

Procenjuje se da je u Srbiji krajem 2018. godine 3000 osoba živelo sa HIV-om, od kojih 400 osoba nije znalo da je inficirano HIV-om. Kod dve trećine osoba koje znaju svoj HIV status, HIV infekcija je dijagnostikovana kada im je imunološki sistem bio već značajno narušen.

Što se ranije dijagnostikuje HIV infekcija i započne lečenje kombinacijom antiretrovirusnih lekova, veće su šanse za dug, produktivan i kvalitetan život.

Jedino se testiranjem uzorka krvi može utvrditi da li je osoba inficirana HIV-om. Testiranje je poverljivo, anonimno i besplatno i nije potreban uput lekara.

Izvor: tanjug.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter