Izvor:
03.12.2019 u 13:58
0

VELIKA NEVOLJA ZA POLJOPRIVREDNIKE: Pšenica u Srbiji zaražena mikotoksinom! (FOTO)

Pšenicu ovogodišnjeg roda u Srbiji zahvatilo je gljivično oboljenje čija posledica je previše deoksinivalenola (DON), supstance iz grupe mikotoksina.

Seljak iz Sibača u Sremu Dragiša Gujić se javno, u emisiji "Poljoprivedno dobro" Radija Novi Sad, požalio da nikako ne može da proda pšenicu letošnjeg roda jer, kako tvrdi, čim potencijalni kupac pogleda robu, odmahne rukom i žali se na očajno slab kvalitet. Ratar ističe da je pravovremeno uočio parazite koji su "napali" polja sa pšenicom, dva puta je prskao zaštitnim preparatima, hteo je i treći put, ali su mu stručnjaci rekli da je uzaludno.

Dragiša nije jedini poljoprivrednik koga je zadesila krupna nedaća – naprotiv, ista nevolja muči veliku većinu ovdašnjih paora. Kako su pojasnili u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, vlaga i loši vremenski uslovi doprineli su prisustvu ovog problema.

"Stručne prognozne službe su pratile dešavanja, a Ministarstvo je nakon dobijanja informacija preduzelo široki spektar aktivnosti u posebnim prilikama. Prisustvo DON toksina je evidentirano u određenom broju uzoraka i načinjeno je više koraka koji u ovom trenutku daju rezultate – veliki broj sastanaka sa proizvođačima i skladištarima, inspekcijski nadzor i komunikacija sa strukom. U saradnji sa proizvođačima brašna, velikim trgovinskim lancima i korisnicima brašna kao sirovine u proizvodnji (pekare, konditori) pojačano se prati situacija, sa ciljem da potrošač bude bezbedan. Činjenica je da do sada nije registrovan nijedan problem od strane krajnjeg potrošača", navode u Ministarstvu poljoprivrede.

U Ministarstvu poljoprivrede za 021 napominju da se situacija i dalje prati, te da su preduzete i da se sprovode mere prema planovima i procedurama koji potvrđuju sistem bezbednosti hrane.

Podsetimo, već krajem maja na poljima je primećen patogen iz porodice fuzarijuma, što je posledice neobično dugog sušnog perioda. Posle zime sa minimalno vlage, tokom marta i aprila kiše nije bilo "ni za lek", da bi u maju padala gotovo svakodnevno.

Ovakvi vremenski uslovi su idealni za pojavu patogena, što se i dogodilo, ovoga puta iz porodice fuzarijuma. Videlo se po žutoj boji na poljima pšenice i veoma malim, nedozrelim zrnima. Posledice su mala hektolitarska težina i slab kvalitet.

Stvari se tu nisu zaustavile. Patogen je dalje nagrizao usev i pojavile su se gljivice, koje luče previše deoksinivalenola, otrova iz porodice mikotoksina. Reč je slabijem otrovu koji nije kancerogen, čija dopuštena količina je 1250 miligrama na kilogram pšenice, odnosno 500 miligrama u kilogramu pekarskih proizvoda.

Nije sporno da većina pšenice u silosima sadrži više DON-a od dopuštene količine, ali nema preciznog podatka koji obim roda je zagađen. Mlinari poodavno imaju muku da nađu zdravu robu i pribojavaju se da je reč o ogromnoj količini, čak četiri petine roda.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter