Izvor:
13.11.2016 u 15:45
0

Haos zbog novih zdravstvenih: Sve što treba da znate kako bi sa najmanje problema došli do knjižica

Stare zdravstvene knjižice treba zameniti novim elektronskim karticama do kraja godine, a uprkos mogućnosti zamene iz "fotelje", zabeležene su velike gužve u filijalama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Za prvih 36 sati stiglo je preko 35.000 elektronskih zahteva za zamenu zdravstvenih knjižica za novu. Najviše zahteva predato je u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Upravo u ovim gradovima ogromne gužve zabeležene su u filijalama RFZO.

Nepoverljivost prema tehnologiji, to što ne znaju da koriste računar ili ga nemaju, razlozi su zbog koji su se naši građani zaputili u RFZO.

– Svesni smo da su građani navikli da svoje potrebe prema državi obavljaju na šalterima, ali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uz Direkciju za elektronsku upravu ovu naviku želi da promeni. Timovi će od ponedeljka, besplatno, ići po domovima za stare koji pripadaju GU Beograd i uz naše najstarije sugrađane predavati zahteve za izdavanje nove zdravstene knjižice – objasnio je Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu.

Od kada je pre dva dana puštena usluga zamena stare zdravstvene knjižice za novu elektronsku karticu, portal je u kratkim intervalima, ne dužim od 10 do 15 minuta, radio otežano i bilo je potrebno malo više vemena da se učita stranica.

– Taj dan na portal došlo je 19.000 novih korisnika. Poređenja radi za celu 2013. godinu smo imali 75.000 novih korisnika. Ukoliko popunjavanje zahteva dugo traje, onda može doći do problema sa popunjavanjem zahteva i usluga će biti obustavljena, pa je potrebno da korisnik potpuno izađe iz internet prozora, ponovo ga otvori i pokrene uslugu od samog početka – kaže Stojanović.

Nakon što građani podnesu onlajn zahtev za izradu nove knjižice, generisaće se uplatnica sa jedinstvenim pozivom na broj.

– RFZO će početi sa procedurom izrade nove elektronske kartice tek pošto dobiju informaciju o uplati na žiro-račun po pozivu na broj iz generisane uplatnice, tako da građanin ne mora da nosi dokaz o uplati ili da je dodatno skenira. Ova taksa se može izmiriti takođe putem interneta, dok će građani koji nemaju ovu opciju morati da odu u poštu ili neku od banaka. Ponavljamo da dokaz o uplati nije potrebno nositi u filijalu RFZO – priča Stojanović.

Blic.rs
Foto: Arhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter