Izvor:
13.11.2016 u 19:34
0

Prva poseta nekog šefa naše diplomatije državi Severne Amerike: Srbi će u budućnosti moći lakše u Kanadu!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će u Kanadi, sa zvaničnicima te zemlje, razgovarati o ekonomskoj saradnji. To je prva poseta šefa srpske diplomatije posle 14 godina, a razgovaraće se i o restriktivnoj politici koju Kanada ima prema srpskim građanima koji žele da putuju u tu zemlju.

Dačić je na prijemu u Generalnom konzulatu Srbije u Torontu rekao da će tokom njegove posete biti razgovora o sklapanju nekih sporazuma, među kojima i o vazdušnom saobraćaju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je rekao da će sa kanadskim zaničnicima razgovarati o ekonomskoj saradnji, jer ima dosta kanadskih kompanija koje su zainteresovane za poslovanje u Srbiji, posebno iz oblasti rudarstva i energetike, dodaje se u saopštenju.

Srpski šef diplomatije je naveo da su odnosi Srbije i Kanade veoma bitni, ne samo jer je Kanada velika zemlja, budući da veliki broj naših ljudi tu živi".

Prema zvaničnim podacima u Kanadi je 70.000 Srba, a Dačić je istakao da siguran da ih ima više "barem duplo", navodi se u saopštenju.

"Mi ćemo se truditi da ostvarimo bolju vezu između naše države i vas koji živite ovde, naša dijaspora je ovde na dosta visokom nivou, visoko obrazovana. Cilj nam je da gde god da živite budete lojalni građani te države, ali da nikad ne zaboravite odakle dolazite", rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da Srbija želi da ide ka Evropskoj uniji, ali da na tom putu ima dosta problema.

"Znate da želimo da idemo ka EU, ali znate i da tu ima dosta problema, naročito uslovljavanja EU koja su za nas dosta nepredvidiva", rekao je on.

Srpski šef diplomatije je ukazao da se uslovljavanja često menjaju i da se najčešće tiču Kosova, odnosno teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, navedeno je u saopštenju.

Dačić je naveo da je za Srbiju bitno da nalazi što više prijatelja u svetu, ali i da sačuva prijatelje koje do sada ima.

"To znači da ne smemo na račun puta u EU da kvarimo odnose sa nekim našim tradicionalnim prijateljima, kao sto su Rusija i Kina, jer nas oni podržavaju u UN-u u vezi sa Kosovom", dodao je Dačić.

B92
Foto: Arhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter