Izvor:
12.05.2016 u 02:57
0

SAVETI ZA RODITELJE: Evo kako da odgajate uspešnu decu

Biti roditelj predstavlja najlepšu stvar na svetu ali istovremeno i najtežu i najodgovorniju. Niko vas ne može naučiti kako da budete dobar roditelj ali ipak dobri saveti vam uvek mogu biti od velike pomoći.

Psiholog Anđela Dakvort (Angela Duckworth), profesorka na Univerzitetu Pensilvanija, koja je objavila knjigu ''Grit“ (mogli bismo da prevedemo kao borbenost, istrajnost), nudi sopstveni primer kako strast i upornost dovode do uspeha.

Dakvort piše kako je istrajnost primenila u sopstvenom životu, kao roditelj, na svoje dve ćerke.

Cela njena porodica je usvojila i počela da primenjuje pravilo ''Teška stvar''.

Za Biznis Insajder (Business Insider) ona objašnava kako je došla do ovog pravila – To se desilo kada sam pokušavala da balansiram između toga da dam svojoj deci izbor i samostalnost, i s druge strane, da nametnem svoj, roditeljski autoritet i disciplinu

Pravilo ''Teška stvar'' ima tri dela:

1. Svi u porodici moraju da rade nešto teško

Konkretno, kako Dakvort kaže, to je nešto što zahteva vežbu, nešto što se može ocenjivati u smislu – šta bi tu moglo da se poboljša, i na šta će se vraćati kako bi moglo da se dovede do savršenstva.

Dakvort uči psihologiju i vežba jogu, njen muž radi posao vezan za nekretnine i trči, a njena starija ćerka svira klavir.

2. Mora se završiti ono što se započelo

Ako se spremate za maraton u mojoj porodici ćete i istrčati taj maraton. Ili, ako sam platila časove za klavir, onda će moje dete i pohađati te lekcije, i, kao što je obećalo svom nastavniku, vežbaće te lekcije – kaže Dakvort.

3. Niko ne bira pravilo za drugog

Moje ćerke imaju pet i šest godina, čak i njima dajem izbor šta je njihova ''teška stvar, – kaže Dakvort i dodaje – Mislim da je veoma važno da se pošalje poruka: dok roditelji moraju da podsećaju svoju decu da vežbaju i povremeno ih teraju da završavaju zadatke… oni takođe treba da nauče da poštuju svoju decu. Dete kao pojedinac je vođa puta na kom se nalazi –

U knjizi, Dakvort piše da je njena mlađa ćerka prošla kroz oko šest ''teških stvari“ dok se konačno skrasila i počela da svila – violu. I svira je već tri godine.

Poenta je da roditelji pomognu svojoj deci da pronađu nešto za šta su zainteresovana i onda da pomognu da se to interesovanje nastavi i napreduje, ali u isto vreme da primeni pravilo istrajnosti, pokazajući tako koliko daleko to može da nas odvede.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter