Izvor:
13.12.2016 u 23:13
0

Na radost svih žena: Srbija dobija ZAKON koji 100 % štiti TRUDNICE OD OTKAZA!

U skupštinsku proceduru ušao je predlog Zakona o izmeni Zakona o radu koji bi trebalo da osigura sve trudnice i porodilje za vreme odsustvovanja sa posla bez obzira na to koji ugovor imaju – niko neće smeti da im da otkaz!

Predlogom se menja član 187 u stavu 1, kojim se između ostalog, proširuju zaštićene kategorije stanovništva. Predloženo je da on glasi:

Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta, odsustva sa rada radi posebne nege deteta i odsustva sa rada zbog privremene sprečenosti za rad duže od 30 dana poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.

Ukoliko poslanici izglasaju ovu izmenu, biće usvojena po hitnom postupku. Samim tim, nijedna trudnica i porodilja u Srbiji neće tokom odustva moći da dobije otkaz bez obzira na to što nije primljena za stalno već ima ugovor na određeno vreme, a što je česta pojava u našoj zemlji.

U obrazloženju ovog predloga, upravo se navodi da je povod za ovu izmenu to što zaposleni na određeno vreme nisu dovoljno pravno zaštićeni.

Ovakav predlog pominjao se i pre tri godine, međutim, ostao je mrtvo slovo na papiru.

Telegraf
Foto: Magacin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter