Izvor:
17.12.2016 u 02:34
0

On je odabrao da ČUVA OVCE umesto da živi u gradu: Ovo što je Radovan uradio malo ko bi učinio!

Smestio se u kolibu koju je još 1935. sagradio njegov pradeda na Sokolskim planinama, na nešto manje od 1.000 metara nadmorske visine. Poslednje četiri godine Radovan Popović iz sela Vrbić neprekidno živi u planini. U pitanju je čovek u punoj snazi, star 36 godina, elektromehaničar po zanimanju.

Sredio je oronulu građevinu sa dve prostorije i sad tu živi, ima stado od 60 ovaca i deset hektara zemlje, o kojima sam brine, prenosi RTV BN. Radio je svojevremeno u nekoliko preduzeća, ali čekanje na neredovnu platu i sve ostalo što prati taj život nisu mu odgovarali i odlučio se na nesvakidašnji korak.

Struje nema, kao ni kupatilo, vodu uzima s planinskog izvora, a pre godinu dana nabavio je solarnu ploču, koja mu omogućava da koristi nekoliko malih sijalica, sluša radio i dopuni mobilni telefon.

U planinu je prvi put došao pre 18 godina, posle završene srednje škole, i imao je 19 ovaca. Nekoliko puta se vraćao u rodno selo, ali je 2012. godine odlučio da ostane u planini, na pradedovskom ognjištu, i više je nije napuštao.

Svojoj kući u Vrbić nisam uopšte odlazio dve godine, a svaka tri meseca odem do Krupnja, gde pokupujem neophodne namirnice. Sad se spremam za zimu, kada ovde znaju da padnu veliki snegovi. Neće mi biti dosadno, jer počinje sezona jagnjenja, koja traje dva meseca – kaže Radovan, koji godišnje ima oko 50 jagnjadi i kome u čuvanju stada pomaže pas Luna.

Kaže da uvek ima nešto da se radi, a ustaje pre šest sati jer je noć u planini duga, pa se dobro naspava. Dok krstari planinom, sretne ponekog zeca, lisicu ili divlju svinju, a prošle zime naišao je i na vuka, ali je svako otišao svojim putem.

Telegraf
Foto: bosnjak.me

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter