Izvor:
13.01.2017 u 14:28
0

Srbi najvredniji za male pare: RADIMO I DO 50 SATI NEDELJNO, svaki deseti ne prima redovno platu!

Gotovo dve trećine zaposlenih u Srbiji ne voli da ide na posao, a više od polovine njih radi i vikendom i smatra da nisu pošteno plaćeni. Radni elan i dalje nizak, pre svega zbog malih plata.

Ovo je rezultat velikog istraživanja specijalizovanog sajta “Ogledalo firme”, koje je tokom prošle godine obuhvatilo zaposlene u više od 7.000 kompanija u Srbiji. Tokom projekta utvrđeno je da je nezadovoljstvo poslom usko povezano sa visinom plate čija je prosečna vrednost u tim firmama 300 evra.

Finansijski razlog je najveći pokretač da li neko voli da ustane i ode na posao – kaže Aleksandar Trninić sa ovog sajta.

Međutim analiza je pokazala da su Srbi čak vredniji od mnogih stanovnika Evropske unije, pošto više od polovine ovdašnjih radnika ide na posao i vikendom.

To pokazuje da više od 50 odsto zaposlenih u Srbiji radi nedeljno bar 50 sati. Daleko više radimo nego na primer Francuzi koji na poslu provedu 35 sati nedeljno. A imamo neuporedivo manje plate, što je ironija – kaže on.

Sa druge strane, poslodavci nisu baš toliko bahati, pošto tek svaki deseti radnik u Srbiji ne prima platu na vreme i nije prijavljen u firmi, ali prevare ipak nisu skorz iskorenjene.

Svaki treći zaposleni nije prijavljen na punu platu, što znači da država nije pronašla dobar mehanizam za proveru isplata – kaže Trninić.

U Uniji poslodavaca nisu iznenađeni rezultatima istraživanja o stavovima radnika u Srbiji.

Kada ne budemo rekorderi u visini poreza i doprinosa na plate, a povećamo BDP, imaćemo više prijavljenih na punu platu, koja će pritom biti i veća – zaključio je Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca, piše Blic.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter