Izvor:
14.01.2017 u 14:48
0

Slave se Mali Božić, sveti Vasilije i Srpska nova godina: Ovo NIKAKO nemojte da radite!

Vernici danas slave tri velika praznika – danas je, naime prvi dan nove godine po julijanskom kalendaru, Mali Božić i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom.

Mali Božić je drugo ime za Obrezanje Gospodnje, i stari običaji vezani za "veliki" Božić" važe i za mali, uključujući položajnika i badnjak.

Međutim, postoji i jedna razlika – umesto česnice se na ovaj dan mesi vasilica, koja je ime dobila po prazniku Svetog Vasilija Velikog. Ona se potom ukrasi sa tri drenove grančice uvezene crvenim koncem, kao simbolom Svetog trojstva.

Kao i "veliki" Božić, i ovaj mali je porodični praznik koji valja provesti u miru i slozi. Izbegavajte sve rasprave i teške reči jer ako se danas sporečkate, cele godine pratiće vas loši porodični odnosi.

Verovalo se i da novu godinu treba dočekati budan, a devojke su to koristile kako bi gatale da vide za koga će se udati. Svaki kraj ima svoju metodu, a jedna zanimljiva potiče iz Bosne – pre svanuća bi se devojke popele na tavan i potom bacale svoju odeću napolje. Ako je cipela usmerena od kuće, znači da će se te godine udati i to u pravcu u kome je okrenuta cipela.

Na Mali Božić ujutro običaj je bio u nekim selima da domaćica uzme sneg i, utrčavši u sobu, baci ga na decu vičući: „Beži vruća, gonite studena!“. Veruje se da se time štite deca od temperature ili groznice. Posle ovoga deca bi skidala sa sebe odela i prebacivala ih preko grana šljiva ili jabuka, kako bi se “očistila od vaši”. Na ovaj dan dolazi i polaznik ili položajnik, a u selima pored Gruže domaćica mu jednom pređom veže teme i donju vilicu, a drugim čelo i zatiljak, da zveri ne bi napale stoku.

U nekim krajevima danas se pažljivo gleda u nebo i posmatra vreme. Ako na 14. januar padne sneg ili bude oblačno, čeka nas rodna godina. Suvo vreme, veruje se, donosi i sušnu godinu pred nama..

Happytv.rs
Foto:Twitter/Mii11Lena

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter