Izvor:
09.02.2017 u 21:40
0

DRAMATIČAN APEL SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Crnogorska vlast nas ponižava!

Srpska pravoslavna crkva optužila je crnogorsku vlast za diskriminaciju pošto je iz budžeta više novca dala kanonski nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ali i znatno manjoj Islamskoj zajednici.

Naime, Crnogorska pravoslavna crkva dobila je prošle godine 55.500 evra iz državne kase dok je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj zajedno pripao 51.491 evro. Pojedinačno, Mitropolija je finansirana sa 25.342 evra, a Eparhija sa 26.149 evra. Zanimljivo da je čak Islamska zajednica dobila više novca nego Srpska pravoslavna crkva i to 53.300 evra. Najmanje novca pripalo je jevrejskoj zajednici – 17.500 evra.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej stavrofor Velibor Džomić ističe da i novi crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava nastavlja staru praksu ovog resora da u potpunosti finansira aktivnosti takozvane CPC.

– Činjenica da je za takozvanu CPC koja kao pravoslavna crkva ne postoji nigde u pravoslavnom svetu opredeljeno više sredstava nego za Mitropoliju i Eparhiju zajedno, jasno govori da je CPC zapravo verska zajednica Ministarstva za ljudska i manjinska prava i da je prethodni ministar Suad Numanović bio njen faktički poglavar i pokrovitelj – naglašava Džomić.

Kako kaže, može da dokumentuje svoje tvrdnje.

– Imam dokaze da je Numanović finansirao plate za službenike CPC koje nazivaju sveštenicima iako nisu sveštenici. Čak im plaća i pretplatu za total TV, pa i svakog meseca nekakve razbijene prozore po Cetinju. Da nije tih sredstava, ta organizacija koja je stvorena na ideološko-partijskoj osnovi ne bi ni postojala, jer nema nikakvo utemeljenje među vernicima. Na taj način se šalje jasna poruka da se Mitropolija i Eparhija trebaju ponižavati – ističe Džomić i dodaje da je novčana pomoć crkvama i verskim zajednicama isplaćena na osnovu nezakonitog akta koje ministarstva nemaju pravo da donose.

Sociolog religije Draško Đenović ističe da bi najpravednije bilo da se nijedna verska zajednica ne finansira iz budžeta.

– Crna Gora je sekularna država gde je crkva odvojena od vlasti, što znači da bi svaka verska zajednica trebalo da se finansira isključivo od svojih prihoda. Ovde su najviše diskriminisani baptisti i adventisti koji u Crnoj Gori postoje više od 100 godina, a nisu dobili ni evro iz budžeta – objašnjava Đenović.

SPC popularnija od CPC

SPC je mnogo popularnija od CPC u Crnoj Gori. Nešto više od 50 odsto građana veruje SPC, a upola manje CPC. Interesantno je da je poverenje CPC na nivou poverenja u političke partije, pokazalo je istraživanje iz 2014. godine.

Blic
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter