Izvor:
19.05.2016 u 22:54
0

MAJSKI SNEG NAPRAVIO ŠTETU: Ne savetuje se korišćenje hemije u malinjacima

Po prvim procenama, sneg koji je u ponedeljak pao u malinarskom području, odnosno na nadmorskoj visini iznad 600 metara, izazvao je oštećenja od 10 do 30 odsto, izjavila je za Glas zapadne Srbije israzivač saradnik u odeljenju za gajenje voća Instituta za voćarstvo Žaklina Karaklajić Stajić.

– Prolećni sneg koji je vlažan i težak, uzrokuje lomljenje nežnih i nedovoljno očvrslih rodnih grančica maline. Dugotrajan kišni period i ovaj prolećni sneg negativno utiču na razvoj maline – istakla je Stajić.

Prema njenim rečima, ove godine je došlo do ranijeg perioda vegetacije, a samim tim i početak berbe maline se očekuje za 10 do 15 dana.

– Po završetku berbe mi ćemo realno sagledati negativne posledice koje su izazvali prolećni sneg i dugotrajan kišni period. To će se manifestovati sušenjem izdanaka i smanjenjem prinosa – objasnila je Stajić.

Ona je poljoprivrednim proizvođačima preporučila da ne posežu za hemijskim preparatima da bi ublažili štetu od snega.

– Ono što mogu primeniti u ovoj situaciji, su preparati na bazi aminokiselina, koji se inače koriste u stresnim situacijama, odnosno u situacijama kada imamo pojavu grada, suše i mraza – rekla je ona.

Prema njenim rečima, ovi preparati deluju tako što se aminokiseline brzo apsorbuju u biljne ćelije i na taj način deluju pozitivno na fiziološke procese pomažući biljci da što bolje prevaziđe negativne posledice.

Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter