Izvor:
26.05.2016 u 16:08
0

MOGUĆI SUKOBI: Albanci najavili PROTEST U PODNE zbog manastirskog zemljišta

U Dečanima, koji naseljavaju Albanci, u podne će u organizaciji lokalnih vlasti biti održan protest protiv odluke kosovskog Ustavnog suda kojom je 24 hektara zemljišta nakon 16 godina sporenja vraćeno manastiru Visoki Dečani. Iako organizatori protesta tvrde da će skup biti miran, u Dečanu je, kako javlja izveštač Tanjuga, primetno povećano prisustvo policije i snaga Kfora.

Lokalno rukovodstvo i stanovništvo Dečana smatra da je odluka najvišeg pravosudnog organa nezakonita i diskriminatorska, kao i da je na štetu ekonomskog razvoja grada. Inače, reč je o imovini koja je ovom manastiru SPC oduzeta nakon Drugog svetskog rata, a odlukom vlade Srbije vraćena 1997.

Nakon sukoba na Kosovu 1999. lokalne vlasti osporavaju manastiru pravo na raspolaganje tom zemljom. Vraćanju zemljišta manastiru Dečani protive se odbornici lokalnog parlamenta, stanovništvo, ali i poslanici u kosovskoj skupštini. Visoki Dečani su jedini manastir na Kosovu koji vojnici Kfora neprestano obezbeđuju zbog toga jer je do sada više puta napadan, a bilo je i pokušaja skrnavljenja i nasilnih upada.

Kosovska policija preduzela je sve potrebne mere kako bi tokom protesta Albanaca u Dečanima bili sprečeni eventualni incidenti i ugrožavanje bratstva manastira. Pripadnici Kfora, koji obezbeđuju manastir, podigli su stepen pripravnosti i, kako je najavljeno, u skladu sa ovlašćenjima preduzeće sve potrebne mere na očuvanju bezbednosti.

Pojačane bezbednosne mere preduzete su nakon što je gradonačelnik Dečana Rasim Seljmanaj najavio je da će ovaj protest Albanaca biti masovan, ne isključujući mogućnost, kako je rekao, eskalacije protesta i nasilja na ulicama. Kosovski Ustavni sud je nakon 16 godina sporenja nedavno odlučio da manastiru Visoki Dečani vrati pravo na vlasništvo 24 hektara zemlje.

Tanjug
Foto: Wikipedia.org

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter