Izvor:
20.04.2017 u 13:01
0

KAKO PREŽIVETI TEMPERATURNI ŠOK: Ovih dana vam preti opasnost po zdravlje, evo ko će biti najugroženiji! (foto)

U Srbiji nas do kraja ove nedelje očekuje hladno i oblačno vreme sa kišom, a već sledeće nedelje će porasti i do 26 stepeni. Taj temperaturni šok neće prijati ni zdravima, a kamoli bolesnima, dok će najviše ispaštati astmatičari, hronični i kardiološki bolesnici.

Naglo otopljenje može da dovede do ozbiljnih zdrastvenih problema, ako se ne prilagodimo vremenskim prilikama.

Velike razlike u atmosferskim pritiscima izazivaju tegobe i kod zdravih i kod bolesnih ljudi. Prilikom drastičnog rasta temperature može da dođe do velikog skoka krvnog pritiska.

Pacijenti koji boluju od astme mogu imati jače napade. Takvo vreme pogoduje i virusima, koji mogu da napadnu i bolesne i zdrave, a ako se neprilagođeno obučemo može da dođe i do prehlade.

Temperaturni šok zadaće muke i zdravima. Promena vremena uticaće i na mališane, pa nemojte da vas začudi ako budu posebno razdražljivi.

Veoma je važno da se pazi da se deca ne preznojavaju. Kod mališana kao i kod odraslih zdravih ljudi moguće su vrtoglavice uzrokovane promenom vremena.

Pored adekvatnog oblačenja, veoma je važno da ojačate imuni sistem.

Ne postoji lek koji može da zameni fizičku aktivnost, zato treba što više da se krećemo. Unosite dovoljno tečnosti, a sveže voće i povrće treba jesti svakodnevno.

Posebno je da važan vitamin C unosite u dovoljnim količinama, kao i minerale.

Šta kome najviše preti ovih dana:

Zdravi: prehlada, rinitia, upala grla i vrtoglavica.

Hronični bolesnici: učestaliji i jači napadi, prehlada, rinitis, upala grla i vrtoglavica.

Deca: razdražljivost, preznojavanje, vrtoglavica, rinitis, upala grla i prehlada.

Stariji: umor, prehlada, rinitis, upala grla i vrtoglavica.

Nada Macura, portparol Hitne pomoći, prokomentarisala je za naš portal kako treba da se ponašamo da bi najlakše podneli ovu promenu vremena.

Morate voditi računa o tome da se adekvatno obučete, znači toplije oblačenje, topli napitci i naravno provetravanje prostora. To je nešto što se uklapa u dobar imunitet. – kaže Macura.

S obzirom na nas u sredu četvrtak očekuju temperature koje nisu karakteristilčne za proleće, Nada Macura savetuje da dosta odmarate jer je to najbolji način da se podnese drastičan pad temperature.

Ona takođe naglašava da kada se ide iz toplijih perioda u hladnije, broj intervencija hitne pomoći se smanjuje.

happytv/telegraf.rs
foto:pixabay, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter