Izvor:
21.04.2017 u 20:20
0

Skandalozno: AUTORI SEKSUALNOG OBRZOVANJA ZA DECU TVRDE „NEĆEMO MENJATI PROGRAM“

Skandalozni predlog promene obrazovanja u vrtićima i osnovnim i srednjim školama, koji je pripremio Incest trauma centar, a u kojem se između ostalog otvoreno propagiraju homoseksualnost te u izvesnoj meri ruše tradicionalna porodična vaspitanja, po svemu sudeći neće biti promenjen iako je to nedavno najavljeno iz resornog Ministarstva.

Tako bar najavljuju u Incest trauma centru u saopštenju za javnost, obrazlažući odluku činjenicom "da revidiranje Obrazovnog paketa nije moguće zbog povrede autorskih prava".

Podsećamo, ovaj predlog izmene obrazovanja osudili su brojni stručnjaci u našoj zemlji o čemu je pisao i portal happytv.rs.

Saopštenje Incest trauma centra prenosimo u celini.

"Incest Trauma Centar – Beograd skreće pažnju stručne i opšte javnosti povodom saopštenja koje je izdalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije o svojoj tendenciji revidiranja Obrazovnih paketa za učenje o temi seksualnog nasilja nad decom namenjenih vrtićima, osnovnim i srednjim školama (dalje u tekstu: Obrazovni paketi). Incest Trauma Centar – Beograd, u svojstvu vlasnika autorskih prava za ukupan sadržaj Obrazovnih paketa i zvaničnog izdavača Obrazovnih paketa, podseća javnost da sadržaj nije moguće revidirati ili koristiti u revidiranom obliku, a da se ne izvrši povreda autorskih prava. Obrazovni paketi su svojina Incest Trauma Centra – Beograd.

Obrazovni paketi služe da se seksualno nasilje nad decom i mladima spreči tako što oni kroz sadržaje, u celini primerene uzrastu deteta, uče o telu, seksualnosti, dobrim i lošim dodirima, dobrim i lošim tajnama, kako da prepoznaju i odbrane se od seksualnog nasilja, kako da identifikuju odraslu osobu od poverenja i povere joj da im se seksualno nasilje događa. Obrazovni paketi obezbeđuju znanja nastavnicima, roditeljima i drugim odraslim osobama koje svakodnevno brinu o detetu o temi seksualnog nasilja i kako da budu pouzdani i dosledni saveznici deci i mladima da usvoje i poštuju svoju različitost i različitost drugih osoba. Obrazovni paketi su koncipirani tako da su pružili odgovore na izvestan broj pitanja koja su postavila direktno deca i mladi u nastavi. Pre njihovog objavljivanja, 62% ukupnog sadržaja je pilotirano u vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Tokom 23 godine svog rada, Incest Trauma Centar – Beograd je od dece i žena koje su preživele seksualno nasilje naučio da bi u značajnom broju slučajeva seksualna trauma bila sprečena da su navedena znanja postojala. Smatramo da se ne sme čekati da se seksualno nasilje dogodi ili da dete izgubi život što se takođe u našoj zemlji događalo kao posledica seksualnog nasilja. Incest Trauma Centar – Beograd je svoj deo odgovornosti za sprečavanje seksualnog nasilja iskazao – između ostalog – u procesu javnog zagovaranja dugom 9 godina prema ovom ministarstvu i kroz izradu Obrazovnih paketa. Zahvaljujemo se obrazovno-vaspitnim ustanovama koje su nas već informisale da su se ovom procesu pridružile time što su izvršile pripremu i/ili započele primenu Obrazovnih paketa.

Podsećamo stručnu i opštu javnost da su Obrazovni paketi izrađeni u direktnoj saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u periodu mart-novembar 2016, o čemu je dostupna detaljna pisana dokumentacija. Ukupan sadržaj su napisali: 3 predstavnice ovog ministarstva, 18 nastavnika/ca, 7 stručnjakinja aktivnih van sfere obrazovanja sa dugogodišnjim iskustvom u radu na polju nasilja nad decom i ženama. Sadržaj Obrazovnih paketa, javnosti su zajednički predstavili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Incest Trauma Centar – Beograd 18. novembra 2016. (na Evropski dan protiv seksualnog nasilja nad decom) i oficijelno je predat na korišćenje ovom ministarstvu. Sadržaj je u punoj saglasnosti sa Konvencijom UN o pravima deteta, Lanzarot Konvencijom i drugim relevantnim međunarodnim i domaćim regulativama o čemu je svoje mišljenje pružilo i Odeljenje za prava deteta Zaštitnika građana Republike Srbije. O značaju Obrazovnih paketa svoje mišljenje su pružili i Parlament Republike Srbije (predstavnici Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbora za prava deteta i Ženske parlamentarne mreže).

Obrazovni paketi predstavljaju rezultat petogodišnje saradnje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (Jedinice za prevenciju nasilja/Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije) i Incest Trauma Centra – Beograd, o čemu se detaljno možete podsetiti putem video materijala i izjava zvaničnika ovog ministarstva. Obrazovni paketi su nastali na osnovu dva dokumenta: zajedničkom realizacijom prve Nacionalne studije o društvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece u Republici Srbiji i zajedničkom izradom prve Strategije u obrazovanju za sprečavanje seksualnog zlostavljanja dece u Republici Srbiji. Nakon izrade Obrazovnih paketa i objavljivanja i dostavljanja Uputstva obrazovno-vaspitnim ustanovama za njihovu primenu od strane ovog ministarstva počev od drugog polugodista sk. 2017/2018., 21. februara 2017. zajednički je održan Osnivački dan Nacionalne mreže škola i vrtića protiv seksualnog nasilja. Prva Nacionalna studija i Obrazovni paketi su svojina Incest Trauma Centra – Beograd, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je svojim logotipom i aktivnim učešćem u njihovoj promociji već izrazilo svoju punu saglasnost".

happytv.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter