Izvor:
22.04.2017 u 19:21
0

Sećanje na žrtve holokausta: Ne smemo izjednačiti dželate i žrtve! (VIDEO)

Komemoracijom na Starom sajmištu u Beogradu obeležen je Dan sećanja na žrtve Holokausta i genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima.

Na spomen-kompleks, vence su, osim porodica žrtava, položili predstavnici Vlade i stranih ambasada, jevrejske i romske zajednice u Srbiji.

Državnu ceremoniju obeležavanja Dana sećanja predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Dan sećanja na žrtve Holokausta posvećen je svim žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, ali pre svega grupi zatočenika logora Jasenovac koja je na današnji dan 1945. godine, krenula u proboj – od njih 1.075, preživelo je samo 127.

U Beogradu su za vreme Drugog svetskog rata postojala četiri logora. Procenjuje se da je, za tri godine, samo u logoru Staro sajmište, ubijeno ili je umrlo od iznemoglosti 40.000 ljudi. U kompleksu tog nekadašnjeg nacističkog logora, odata je pošta svim nastradalim.

Takvi zločini se više nigde i nikada ne smeju ponoviti, poruka je svih koji su došli da odaju poštu stradalima.

"Odvojili su mi oca i doterali ovde, nas su puštali", rekao je jedan od potomaka.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović kaže da su Romi jedni od stradalih naroda u Drugom svetskom ratu i da im se u to ime odaje pomen – "sa porukom da žrtve koje su oni podneli nisu bezazlene".

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je da se, i posle 72 godine, izbegava istina.

"Prošle su 72 godine, a kao da je prošlo mnogo više, jer smo napravili sasvim nov jezik kako bismo izbegli da kažemo istinu. Prestali smo da govorimo ono što se zaista desilo kako bismo počeli da izjednačavamo žrtvu i dželata", rekao je Vulin.

Na teritoriji bivše Jugoslavije postojalo je oko 20 nacističkih logora. U najozloglašenijim – jasenovačkim logorima, procenjuje se, nestalo je pola miliona Srba, 32.000 Jevreja i oko 80.000 Roma.

Vulin kaže da "smo već zaboravili ko je žrtva, a ko dželat, dopustili da im se likovi izmešaju, počeli da tražimo opravdanje i govorimo da su svi oni žrtve rata".

"Nisu. I svako je svojim životom zaslužio mesto u istoriji i sećanju i nemojmo mrtve da ih mirimo, jer su oni svojim životom i svojom smrću pokazali gde je kome mesto", rekao je Vulin.

Ministar je naglasio da srpski narod i zemlja nikada nije bila na pogrešnoj strani i ne sme da dopusti da je svrstaju tamo gde nije bila i dopusti da se istorija koju je stvarala na najbolji, najpravedniji i najhrabriji način izbriše i promeni.

Prošle su 72 godine, rekao je Vulin, a kao da ih je prošlo mnogo više jer smo, kako je rekao, napravili sasvim nov jezik kako bismo izbegli da kažemo istinu i kako bismo u ime novoizmišlenjih ljudskih prava i političke korektnosti počeli da izjednačavamo žrtvu i dželata:

"Samo 72 godine, samo jedan ne previše dugi ljudski vek, doveli su do toga da se sećanje sveta zamutilo, da se pred očima savremenika menja istina u ime političke korektnosti i često izmišljenih ljudskih prava i one zavetne sve praznije rečenice da se više ne ponovi".

"A kako da se ne ponovi ako samo 72 godine kasnije više ne znamo ko je žrtva, a ko dželat i kažemo da su svi žrtve rata, podjednako i čuvar logora i onaj ko je u logor ušao", rekao je Vulin.

On je dodao da su nas, kada je reč o holokaustu skoro ubedili da se to nije ni desilo.

"Ne da se ponovilo, već se ponavlja. Kada na kostima jasenovačkih mučenika osvane tabla Za dom spremni, kada vrisne taj pozdrav ustaša, ne ponavlja se. Ponovilo se. Kada proterate krajem 20. veka više od 200.000 Srba samo zato što su Srbi, ne ponavlja se. Ponovilo se", rekao je Vulin.

"Kada na masi jasenovačkih kostiju u nebo podignete Stepinca, ponovilo se. I kada sa Kosova i Metohije proterate više od 200.000 Srba, ponovilo se. I kada slušate kako će ponovo izbiti Balkanski rat da bi se stvorila velika Albanija ne ponavlja se. Ponovilo se", naglasio je ministar.

Zato, kako je rekao, veliki i moćni budite pravedni kao što ste moćni i glasni kao što ste veliki i sačuvajte to mira koje je ostalo na ovom parčetu zemlje, zaslužili smo toliko.

"Pokažite svoju moć i zaustavite bar jedan rat koji najavljuju, nasilje, nesreću, zlo na koje upozoravamo", rekao je Vulin.

On ih je pozvao da ne daju da još jednom narod mučenika, zbog kog je napravljen jedini dečji logor na svetu, mora da brani svoju zemlju, svoje parče neba, svoje dete…

"Ne dajte da još jednom Balkan zagazi u rat", poručio je Vulin.

Ne potcenjujte to što čujete oko sebe, to zlo koje se vraća zato što je nekažnjeno, istakao je Vulin.

Vulin je ukazao da treba da prestanemo da čuvamo decu od slika užasa, jer samo ako budu videli šta je urađeno njihovim očevima i šta su uradili njihovi očevi izbeći ćemo da postanu isti takvi.

"Svako srpsko, jevrejsko, romsko i hrvatsko dete bi moralo da obiđe Jasenovac, Jasenovac istine i užasa, da svojim očima posvedoči tom užasu da ne postanu takvi kakvi su im bili očevi", rekao je Vulin.

Budemo li ćutali zlo će se ponoviti i vratiće se zaista u naše živote u živiote već ove generacije, zaključio je on.

b92.net
foto: tanjug/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter