Izvor:
27.04.2017 u 01:29
0

Zajednička vežba: SRPSKA I AMERIČKA VOJSKA NA ISTOM ZADATKU!

Domaći vojni inženjeri naučili tajne američke odbrane tokom zajedničke obuke sa inženjerskim bataljonom Evropske komande vojske Sjedinjenih Američkih Država u Bujanovcu.

Inženjerske jedinice srpske i američke vojske izvele su zajedničku vežbu, tokom koje su domaći vojni stručnjaci u potpunosti ovladali tajnama upotrebe američke ratne mehanizacije.

Zajednička obuka održana je na poligonu Borovac kod Bujanovca, podrazumevala je izgradnju puta i mosta, i ona predstavlja nastavak saradnje inženjerskih jedinica Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga SAD, započete tokom prošle godine.

– Tokom aktivnosti, obostrano je konstatovano da je cilj zajedničke obuke ostvaren u potpunosti, to jest da su inženjerci VS osposobljeni za rukovanje inženjerskim mašinama iz sastava EK OS SAD, da su unapređene ključne sposobnosti čete, kao i da će iskustvo stečeno pri radu u međunarodnom vojnom okruženju imati pozitivan uticaj na razvoj projektovanih sposobnosti inženjerske čete u celini. U maju 2017. godine planiran je nastavak zajedničke obuke – navedeno je u saopštenju Vojske Srbije.

Cilj zajedničke obuke je unapređenje ključnih sposobnosti inženjerske čete i sticanje iskustva pri radu u međunarodnom vojnom okruženju, kao i dodatna obuka srpskih vojnika za korišćenje inženjerskih sredstava EK OS SAD, a koje će američka strana donirati Srbiji do kraja 2017. godine.

Radi se o pet inženjerskih mašina i dva motorna vozila samoistovarivača. Na obuci ukupno učestvuje 29 vojnika 3. brigade srpske kopnene vojske, deklarisane za učešće u multinacionalnim operacijama, i 19 vojnika inženjerskog bataljona EK OS SAD.

Na poligonu Borovac u prvoj fazi realizovano je inženjersko-geodetsko izviđanje deonice puta, a u drugoj fazi nastavljeno je sa rekonstrukcijom puta.

Pored toga, podignuta je konstrukcija mosta Bejli, dužine 12 metara, koja je kasnije postavljena preko suve prepreke. Iskopavanjem zemlje na strelištu Vrtogoš testiran je rad specijalne ratne mehanizacije. U slobodno vreme su za stručnjake američke i srpske vojske organizovane posete kulturno-istorijskim znamenitostima i manastirima u okolini Vranja.

kurir.rs
Foto: mod.gov.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter