Izvor:
12.06.2017 u 17:52
0

Vulin: DONETA UREDBA O POSLOVIMA KOJE DECA NE SMEJU DA RADE!

Vlada Srbija donela Uredbu o poslovima koje deca ne smeju da rade, izjavio je danas ministar za rad Aleksandar Vulin, dodajući da je fenomen dečjeg rada pogađa čitavu planetu, a da deca u Srbiji u najvećem broju slučajeva rade u poljoprivredi.

"Fenomen dečjeg rada je nešto što pogađa čitavu planatu, svakako da ga ima u Srbiji, a na nama je da se borimo protiv njegove pojave. Svakako se trudimo da je bude što manje", rekao je Vulin na konferenciji za novinare povodom Svetskog dana borbe protiv zloupotrebe dečjeg rada.

On je ukazao i da nije svaki dečiji rad i zloupotreba dečijeg rada.

"Upravo zbog toga je Vlada Srbije na predlog Ministarstva rada i donela Uredebu o poslovima koje deca ne smeju da rade, o poslovima u kojima se dečji rad ni pod kojim obrazloženjem ne sme pokazati", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, to su različiti poslovi od rada na visini, sa prekomernim teretom, u skučenom prostoru, rada gde god se zahteva preveliko psiho-fizičko opterećenje deteta…

"Pobrojali smo se sve one poslove koji jednostavno ne smeju ni na koji način da budu povezani sa radom deteta", rekao je Vulin.

On je dodao i da deca u Srbiji u najvećem broju slučajeva rade u poljoprivredi, a da često mališani nisu ni svesni da su zloupotrebljeni jer težak život kakav su vodili njihovi roditelji smatraju da pripada i njima.

"To ne sme i ne može da bude praksa i naše društvo ne sme i ne može da dopusti da se sa tom praksom nastavi", rekao je Vulin.

On je upozorio i da se zloupotreba dečjeg rada često dešava u porodioci, odnosno, baš tamo gde dete nema nikakvu svest da je zloupotrebljeno na bilo koji način.

"Zato i čitava zajednica mora da bude edukovana i svi zajedno moramo da razumemo da zloupotreba dečjeg rada nije prihvatljiva", rekao je Vulin dodajući da su najvidljivija deca ulice.

Ministar je ukazao da je prošle godine u okviru akcije Ministarstva rada u borbi protiv fenomena dece ulice prepoznato, otkriveno i sa beogradskih ulica sklonjeno 74 dece, dok je ove godine zaključno sa aprilom sklonjeno 26 dece.

"Sve naše institucije su angažovane u borbi protiv fenomena dece ulice. Zato šmo osnovali 115 timova u našim centrima za socijalni rad koji se bave upravo ovim fenomenom", rekao je Vulin dodajući da u tome imju aktivnu pomoć MUP-a.

On je istakao da ta deca nisu prestupnici i da ne treba da budu hapšena i odvođena u zatvor.

"Njima je jednostavno potrebna pomoć kao što je potrebna pomoć i njihovim porodicama nekada da se osnaže, a nekada da razumeju šta zapravo radimo. Naš cilj nikada nije oduzeti dete, naš cilj je vratiti dete u porodicu i ojacatio je da moze da brine o detetu, rekao je Vulin.

Kako je naveo, upravo zbog toga će ministarsto nastaiti sa Međunarodnom organizaciojom rada i na fenomenu borbe protiv dečijeg rada, ali i na svakom obliku koji krši ono što se naziva dostojanstveni rad.

Predstavnik Međunarodne organizacije rada Jovan Protić rekao je da je činjenica da 168 miliona dece širem svetu jesu predmet dečjeg rada.

On je ponovio da treba napraviti razliku između zloupotrebe dečjeg rada i rada dece jer nije svaki rad maloletnika sam po sebi štetan.

"Rad dece može da bude i koristan dokle god ne ugrožava njihov mentalni, fizički i umni razvoj", rekao je Protić dodajući da su poljoprivreda i prosjačenje oblasti gde se krije zloupotreba dečijeg rada u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter