Izvor:
14.06.2017 u 00:21
0

OPREZ, SUNCE UBIJA OD 11 DO 16 ČASOVA: U Srbiji ove nedelje EKSTREMNO VISOKO UV zračenje, ovako se zaštitite!

U Srbiji je u utorak bio ekstremno visok indeks UV zračenja, a takvo vreme očejuje nas i u sredu… Najgore dejstvo između 11 i 16 časova… Opasno sunce može oštetiti rožnjaču oka, izazvati opekotine i melanom, a posebno škodi deci do četiri godine.

Cela Srbija i sutra će se naći pod dejstvom ekstremno visokog UV zračenja, koje ozbiljno može da ugrozi zdravlje ljudi, upozoravaju stručnjaci!

Meteorolozi upozoravaju da je tokom narednih dana posebno opasno biti na suncu u periodu od 11 do 16 časova, jer tada UV zraci mogu izazvati oštećenja rožnjače, opekotine na koži, pa čak i melanom!

Obavezna zaštita

Klimatolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Dragan Mihić zbog toga upozorava da sve do četvrtka ne treba izlaziti napolje sredinom dana.

U vremenskom intervalu od 11 do 16 časova UV zračenje je najjače. Onaj ko mora napolje, trebalo bi dobro da se zaštiti, odnosno da stavi šešir na glavu i naočare na oči, jer UV zraci oštećuju rožnjaču. Takođe, potrebno je prekriti kožu pošto je ovo zračenje pogubno za nju – izaziva opekotine, ali utiče i na rak kože – kaže Mihić i dodaje da će u većem delu zemlje indeks UV zračenja biti oko devet, što je izuzetno opasno.

Mihić ističe da nam je tek počela "sezona" štetnog sunčevog zračenja, koje je tokom leta ubedljivo najjače.

UV zračenje zavisi od ugla pod kojim sunčevi zraci padaju i, naravno, od oblačnosti. Što je oblačnost veća, manje je i UV zračenje, a kako leti imamo vrlo malo oblačnih dana, možemo očekivati i visok UV indeks – objašnjava on.

Dermatolog Gorana Isailović kaže da se sa UV zračenjem ne bi trebalo igrati, pogotovo kada su deca u pitanju.

Naučno je dokazano da dete koje do četvrte godine jednom izgori na Suncu, tokom života ima deset puta veće šanse da oboli od raka kože od deteta koje to nije doživelo. Ali, pojačano UV zračenje šteti svačijoj koži. U najboljem slučaju izaziva opekotine, a sekundarno dovodi do mutacije ćelija kože, što se u jednom trenutku može manifestovati i rakom. Zato pre izlaska na otvoreno obavezno kožu treba zaštititi tamnom odećom jer slabije privlači zrake. Na glavu stavite šešir, na oči naočare i obavezno se namažite nekom zaštitnom kremom sa faktorom većim od 15 – objašnjava Isailović.

Opasna pojava

Meteorolog "Weather2umbrella" Đorđe Đurić kaže da je UV zračenje opasna prirodna pojava koju ne treba shvatiti zdravo za gotovo.

Zato narednih dana i meseci nigde ne bi trebalo izlaziti bez adekvatne zaštite, pogotovo što je dokazano da je svako zadržavanje na otvorenom duže od 20 minuta izuzetno štetno po organizam – ističe Đurić.

Izvor: Informer.rs
Foto: Arhiva, Google street view

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter