Izvor:
16.06.2017 u 13:05
0

REMETE HORMONE, IZAZIVAJU ALERGIJE I RAK: Ovo su PET HEMIKALIJA u kremema za sunčanje koje bi trebalo da izbegavate!

Sastojci u kremama za sunčanje, koje pružaju zaštitu od sunca, mogu imati i negativne nuspojave. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se obrati pažnja na njihove sastojke, kako bi saznali da li krema pruža zaštitu širokog spektra, kao i da li sadrže neke supstance koje mogu da izazovu alergije, pa čak i karcinom.

Trenutno ne postoji nijedna krema za sunčanje koja može da zadovolji sve kriterijum. Utvrđeno je da mineralne kreme imaju najbolji sigurnosni profil. One su stabilne na suncu, odbijaju sunčeve zrake i ne prodiru u kožu. Nude UVA i UVB zaštitu.

– Mnogi proizvodi koji pružaju zaštitu širokog spektra blokiraju UV zračenje. Dobra krema za sunčanje širokog spektra bi trebalo da sadržavati aktivne sastojke poput avobenzone, ecamsule, titan dioksid i cink oksid. To su ujedno i jedini aktivni sastojci odobren od strane Agencije za hranu i lekove za UV zaštitu – objašnjava dr Gorana Isailović, dermatolog i profesor fiziologije kože u Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija.

Kreme za sunčanje mogu se svrstati u dve kategorije – one koje apsorbiraju UV zračenje (kreme koje sadrže hemijske faktore) i one koje ga fizički blokiraju. Mnoge kreme za sunčanje imaju kombinaciju sastojaka, a mogu sadržavati obe kategorije.

Iz tog razloga vam predstavljamo pet hemjskih sastava koje bi trebalo da izbegavate:

Oxybenzone

On spada u one supstance koji pobošljavaju prodiranja drugih sastojaka iz kreme, odnosno pomaže drugim hemikalijama da prodiru kroz kožu, pospešuje hemijsku reakciju kada je koža izložena UV zracima. Ali, kada oxybenzone upije u kožu, može izazvati ekcem nalik alergijskoj reakciju koja se može proširiti izvan izložene oblasti i da traje dugo.

Stručnjaci takođe pretpostavljaju da ova supstanca remeti hormone, odnosno njihovo normalno funkcionisanje. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, 97 odsto Amerikanaca ima ovu hemikaliju u organizmu, jer može da akumulira brže nego što organizam može da ga izbaci. Međutim, da bi došlo do promena u hormonalnom statusu potrebno je 30 godina i više koristiti ovu supstancu u velikim količinama.

Octinoxate

Jedan od najčešćih sastojaka koji se nalaze u zaštitnim kremama sa faktorom. On se lako apsorbuje u koži i pomaže drugim sastojcima da se takođe bolje apsorbuju. Ne izaziva alergijske reakcije, ali je ona hormonski slična supstanca i deluje proestrogeno i može biti štetna za ljude. Iako su SPF proizvodi dizajnirani da štite kožu od sunca, kao i da sprečava brže starenje, ova supstanca može biti zapravo krivac za prerano starenje, jer sadrži slobodne radikale koji mogu oštetiti kožu i ćelije.

Homosalate

I ovaj sastojak može poremetiti naše hormone, jer kada se apsorbuje u telu, akumulira brže nego što možemo da ga izbacimo.

Octocrylene

Kada je ova hemikalija izložen UV zračenju, upija te zrake i stvara slobodne radikale koji mogu oštetiti ćelije kože. To se lako apsorbuje u kožu. Osim toga, ova hemikalija može biti toksična za životnu sredinu.

Paraben Preservatives

Može izazvati alergijske reakcije, hormonski dizbalans, ali može biti i toksičan, pogotovu kada su u pitanju reproduktivni organi. Dok je za butilparaben prijavljeno da su kancerogeni za pacove i miševe, za parabene koji se stavljaju u druge kozmetičke proizvode, kao što su dezodoransi, sumnja se da doprinose porastu raka dojke.

Izvor: Blic.rs

Foto: Pixabay, akhbarelyom.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter