Izvor:
16.06.2016 u 16:47
0

PROŠAO TEST IZ MATEMATIKE: Osmacima je GEOMETRIJA zadala glavobolju!

Osmaci su danas drugi dan male mature polagali test iz matematike, sudeći po njihovim reakcijama zadaci nisu bili teški, a najviše glavobolje zadala im je geometrija.

U Osnovnoj školi Braća Baruh, pola sata pre početka ispita, 42 osmaka već su zauzeli svoja mesta u sali gde je organizovano testiranje, a mobilne telefone, torbice morali su da ostave na ulazu. Direktor škole Dragomir Ivanović kaže da drugi dan završnog ispita protiče bez problema, da su se potrudili da prostorije budu rashlađene i da atmosfera za izradu zadataka bude prijatna. Rezultati testa iz srpskog jezika, koji su osmaci radili juče, Ivanović kaže da još nisu poznati, ali da se na osnovu izjava osmaka može zaključiti da nije bio težak.

Prethodnih godina prosek bodova u našoj školi bio je 12 do 13 na sva tri testa – rekao je Ivanović Tanjugu.

Već nakon 45 minuta od početka izrade zadataka, učenici su počeli da izlaze iz sale, a sudeći po njihovim reakcijama test nije bio težak, a najviše glavobolje zadala im je geometrija. Među prvima iz sale je izašla Sara Blagić koja kaže da je prvih deset zadataka bilo izuzetno lako, a da je poteškoće imala sa poslednja tri zadatka.

Zadaci su bili laki. Poslednja tri zadatka, geometrija to nisam baš znala – kaže Blagić i dodaje da će upisati srednju muzičku školu.

I Anđela Bogdanović planira da upiše muzičku školu i kaže da test iz matematike nije bio težak, a da su joj najviše glavobolje zadali zadaci iz geometrije.

Poslednja četiri zadatka su bili malo teži iz geometrije i nisam ih dobro uradila. Ali mislim da sam dobro uradila ostale zadatke – kaže Bogdanović.

Ona dodaje da je test iz matematike bio teži od probnog ispita koji je dobro uradila i imala dosta bodova.

Budući konobar Boško Cekić se ne žali na geometriju, već na jednačine, ali dodaje da test nije bio težak i da su zadaci bili slični po težini, kao i na probnom testu.

Završni ispit za male maturante počeo je juče testom iz srpskog jezika, a završava se sutra kombinovanim testom iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije koji će trajati od 9 do 11 sati. Prema podacima Ministarstva prosvete na test iz srpskog jezika je izašlo 98,09 odsto maturanata. Na završni ispit izlaze svi učenici osmog razreda, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovane srednje škole, kao i polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih. Zbog najavljenih visokih temperatura narednih dana u Srbiji, Ministarstvo prosvete apelovalo je da škole učenicima koji polažu završni ispit obezbede što ugodnije uslove – rashlađene prostorije i flašice sa vodom.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. juna, a konačni 24. juna.

Lista želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.

Raspored po školama obaviće se 4. jula, dok je 5. i 6. jul rezervisan za upis učenika u srednju školu – prvi upisni krug.

Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista želja sa odabranim školama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po školama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju školu.

Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova.

Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviše 30 poena.

Novina ove godine je i to što učenici koji upisuju četvorogodišnju školu moraju da imaju minimum 50 bodova sa testa i tokom školovanja.

Prosvetne vlasti saopštile su da u Srbiji ima oko 70.000 osmaka, tako da mali maturanti ne treba da brinu, jer u srednjim školama ima 77.000 slobodnih mesta, tako da će se svi upisati.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter