Izvor:
27.07.2017 u 21:56
0

DIREKTOR „GOŠE“: „Radnici dobili deo zarada, ostalo samo ako radimo!“

Generalni direktor "Goše" Milutin Šćepanović kaže da su radnici deo zaostalih zarada dobili, da na ostalo ne mogu da računaju ukoliko ne nastave proizvodnju, te poručuje da bi nastavak štrajka mogao da rezultira stečajem.

Kako objašnjava za Tanjug, vlada je u ovih 120 dana, koliko štrajk traje, isplatila radnicima po 60.000 dinara, novo rukovodstvo još po 70.000, sto je 130.000 za četiri meseca, za koje su vreme, primećuje, radili samo osam dana.

I to je, kaže, sve što je uvom trenutku moguće da im se nadoknadi, a oni su, primećjuje, i dalje u štrajku i time, odnsono isplatom i preostalih dugovanja, uslovljavaju poslove koji su već ugovoreni.

"Mi imamo poslove koje smo ugovorili za narednih pet-šest meseci i možemo da radimo normalno, a sve je blokirano i dalje se traže plate. Ja sam razočaran… A više ne može niko da nam pomogne, ni država niti novo rukovodstvo, jer je već pomogno. To je jedan začaran krug", rekao je Šćepanović Tanjugu.

Nakon odluke radnika da nastave štrajk on jednostavno ne vidi izlaz.

"Loše rešenje po njih je stečaj. Kao i kod svakog poverioca, to je realna opcija, pored ovog što se nudi da izađemo iz krize u normalnom roku, za godinu – godinu i po dana. Vlada je rekla da će povezati radni staž, reprogramitati obaveze, sve to oni odbacuju, traže pare… Deo plata je isplaćen, da bi krenuo proces proizvodnje, ni od Kineza ni od Iračana neće biti ništa ako ne počnemo da radimo", upozorava Šćepanović.

Objašnjava da nema mogućnosti da se radnicima sada isplati sve što im fabrika duguje, a posebno za to nema uslova ukoliko se ne nastavi s proizvodnjom.

"Ko hoće danas nešto ''Goši'' avansno da plati? Mora da se proda roba, pa onda da se plati… Ali, oni moraju da veruju, moramo da idemo u proces proizvodnje. Imamo jasan put, a sa druge strane je ponor, stečaj, nema trećeg", rekao je Šćepanović.

On objašnjava da je vlada prihvatila da pomogne i da preko SDPR-a aktivira dogovoreni posao sa Iranom, sa kojim bi se, kaže, potpuno namirile zaostale plate.

"Mi imamo završen proizvod za Iran jednim delom, a delom bismo radom u naredna tri-četiri meseca realizovali taj posao i obezbedili sigurnost redovnih plata", rekao je Šćepanović.

Podseća da su radnici u štrajku 120 dana, a da je u međuvremenu ponuđen posao sa Hestilom koji podrazumeva remont 250 vagona te fabrike u Goši.

"I to je dogovoreno uz pomoć vlade. Mi smo bili u Hestilu, oni su danas došli kod nas, videli naše tehničke kapacitete, rekli da možemo da sarađujemo i da će nam po preporuci vlade dati prednost, jer imamo tehničke kapacitete", rekao je Šćepanović.

Radnici "Goše" odlučili su da nastave štrajk, pošto nije postignut dogovor sa rukovodstvom te fabrike o njihovim zahtevima, a najavili su i radikalizaciju štrajka blokadom Upravne zgrade fabrike.

Izvor:Tanjug.rs
Foto:gosa.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter