Izvor:
04.08.2017 u 02:45
0

INCIDENTI SVE ČEŠĆI: Agresivni pacijenti šalju sestre na bolovanje!

U Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu učestali napadi; Nema ni portira, ni obezbeđenja, a u noćnoj smeni uglavnom dežuraju žene.

NA radno mesto u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu sve veći broj medicinskih sestara dolazi sa strahom da li će neko od pacijenata da nasrne na njih. Samo u julu napadnute su tri sestre: Maja Tomić, Danijela Petrović i Svetlana Gordić. Maju i Svetlanu napao je isti pacijent, koji je pošle jeseni povredio i sestru Jasminu Jovanović koja je zbog povreda nekoliko meseci bila na bolovanju.

Tek što je 17. jula počela da radi prva smena, u 7.40, maloletna devojčica, koja je, pošto su je doveli iz doma za nezbrinutu decu, prenoćila u Klinici čekajući opservaciju, šutnula je sestru Danijelu u stomak dok je ova pokušavala da odbrani koleginicu s psihijatrijskog odeljenja. Njene kolege svedoče da je Danijela, koja je, inače, ranije imala dve operacije cista u stomaku, čitav sat sedela, nemoćna da ustane od bola. Konstantovali su joj kontuziju abdomena s leve strane, primila je infuziju i lekove protiv bolova i mučnine. Sad je na bolovanju i pitanje je da li će dobiti nadoknadu 100 odsto, jer je, tvrde zaposleni, administracija Klinike pri predaji povredne liste bila neažurna.

– Ovakvi incidenti su sve češći – govore zaposleni u Klinici. – Pacijent koji je od prošle jeseni dosad napao i povredio tri sestre, inače vrlo nepredvidiv i agresivan, nedavno je napunio 18 godina i više nije za našu ustanovu, ali ga druge neće. Svi smo, naravno, svesni toga gde radimo, ali problem je što smo potpuno nezaštićeni. Nemamo ni portira, ni obezbeđenje. Samo jedan tehničar je muškarac. U noćnoj smeni su doskoro bile samo dve sestre i dežurni lekar. I kad je dežurni kolega muškarac, često se dešava da neće ni da izađe iz ordinacije kad je neki od pacijenata uznemiren, samo kaže sestrama koji lek da mu daju. Nedavni sastanak na temu bezbednosti održan u Klinici 10. jula završio se tako što je direktorka rekla da novca za obezbeđenje – nema.

Iako zaposleni tvrde da poslednji incident u Klinici nije prijavljen ni policiji, što je, inače, obaveza, direktorka Klinike prof. Aneta Lakić to demantuje:

– Neželjeni događaji, kao što su fizički napadi na medicinske sestre, nažalost, mogu se desiti u radu s pacijentima koji imaju psihijatrijske poremećaje, i oni su deo profesionalnog rizika koji se, u okviru akutnih pogoršanja stanja pacijenta, i pored redovne terapije, ne mogu uvek predvideti. Dva od tih napada dogodila su se u prepodnevnoj smeni. U skladu s protokolom o postupanju u slučajevima neželjinih događaja, obavestili smo PU Savski venac, kao i inspektora Ministarstva zdravlja nadležnog za našu ustanovu.

Da je incident prijavljen, potvrdili su nam juče i u Ministarstvu zdravlja.

Direktorka Lakić ne osporava da Klinika nema službu obezbeđenja, a čuvari, čak i kada bi ih bilo, prema Zakonu o zaštiti lica s mentalnim smetnjama, nisu ovlašćeni da, u smislu pružanja pomoći medicinskom osoblju, učestvuju u savladavanju telesnog otpora pacijenata s mentalnim smetnjama.

– Pomoć medicinskom osoblju, na njihov poziv, dužni su da pruže pripadnici MUP, i upravo ovo nepoznavanje suštine posla službi obezbeđenja je uzrok nesporazuma, čak i među zdravstvenim osobljem – navodi direktorka.

Grupa zaposlenih u ovoj klinici navodi da u njoj nema dovoljno srednjeg medicinskog kadra i da zbog toga nekad "samo dve sestre" brinu o 50 pacijenata na dva odeljenja.

– Mi smo ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, otvorena 24 časa za decu i adolescente s psihijatrijskim i neurološkim problemima iz cele Srbije – kaže direktorka Lakić.

– Služba psihijatrije ima 10 postelja, i tu se leče zajedno mala deca i adolescenti s veoma različitim simptomima. U toku dela juna i jula, na tih 10 postelja je bilo 17 pacijenata. Jedan od razloga povećanog broja pacijenata je to što se odeljenje adolescentne psihijatrije Klinike "Dr Laza Lazarević", gde je ranije hospitalizovan određen broj izuzetno agresivnih pacijenata, renovira mesec i po. Zato su svi pacijenti usmereni u našu ustanovu, koja nema ni prostor, ni ljudske resurse za zbrinjavanje svih pacijenata.

Prof. Lakić kaže da su zato pojačane noćne smene od 12. jula i da sad dežuraju po tri sestre i jedan lekar, ali su tražili i pomoć od Ministarstva.

Izvor/novosti.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter