Izvor:
04.08.2017 u 20:45
0

UPOZORENJE IZ INSTITUTA ZA TRANSFUZIJU: Rezerve su dodatno smanjene!

REZERVE Instituta za transfuziju krvi Srbije dodatno su smanjene, jer je zbog vrućine odziv stanovništva na akcije dobrovoljnog davalaštva daleko ispod očekivanog. U sredu je, recimo, prikupljeno 169 jedinica krvi, a bolnicama izdato 209.

Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju kaže da su smanjene rezerve svih krvnih grupa i da su trenutne rezerve dovoljne samo za dva dana, s tim što se zbog najavljenog porasta temperature narednih dana očekuje dodatni pad davalaštva.

– Još nekako uspevamo da održimo sistem i zasad nema odlaganja operacija – kaže Gordana Anuljeskov. – Ako se i desi da nemamo dovoljno jedinica ili određenu grupu koja je neophodna za planirani operativni zahvat, to se reši u toku dana.

Institut ima dosta planiranih akcija i one se, bez obzira na smanjen broj davalaca, ne odlažu, ali je zbog ekstremne vrućine moralo da se skrati vreme nekih od akcija.Juče su organizovane akcije u okviru letnje kampanje prikupljanja krvi u Čačku i Mladenovcu, i redovne akcije Instituta u Beogradu i okolini. U Kostolcu i Obrenovcu krv su organizovano davali zaposleni u termoelektranama.

AUTOBUS

– DANAS imamo tri akcije na terenu, a takođe i u subotu – kaže Antuljeskov. – Zbog vrućine smo morali da skratimo akcije koje organizujumo u našem autobusu, pa će on na terenu umesto do 16 ili 18 sati, biti od devet do 14. Svi koji mogu da daju krv su dobrodošli, jer su nam rezerve male, a situacija bi mogla da bude još teža.

Izvor/novisti.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter