Izvor:
05.08.2017 u 01:17
0

NELEGALNA PRODAJA ANTIDEPRESIVA: Zabranjen promet „amizola“!

Policija od fizičkog lica zaplenila neregularno obezbeđen antidepresiv. Lek stopiran jer nema dozvolu za prodaju, a ipak se koristi u Srbiji.

U SRBIJI je od 1. avgusta zabranjen promet leka "amizol", a od snabdevača koji je neregularno obezbedio ovaj antidepresiv oduzete su sve količine leka od 10 i 25 miligrama.

U postupku provere ustanovljeno je i da proizvođač naveden na kutiji ovog leka zapravo nije u svojim pogonima proizveo sporne serije "amizola".

Iako zvanično nije u prometu, po diskusijama na forumima zaključuje se da ovde ima onih koji su iz neregularnih kanala nabavili "amizol". Oni na društvenim mrežama razmenjuju informacije o načinu upotrebe, kao i svoja iskustva tokom korišćenja ovog leka.

Inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova oduzeli su sporni lek od fizičkog lica. Reč je o "amizolu" od 25 miligrama u pakovanjima po 30 tableta serije GB8113 sa rokom upotrebe do septembra 2021. godine, za koji je kao proizvođač naveden "Lek" Ljubljana, i o istom leku u dozi od 10 miligrama u pakovanju od 100 film tableta iz serije GN8626 sa rokom upotrebe do januara 2021. godine, na kojem je naznačen isti proizvođač. U oba pakovanja lek je obeležen na stranom jeziku.

Za ovaj lek Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije nije izdala dozvolu da se može naći u prometu.

– Pošto navedeni lekovi nisu proizvedeni kod proizvođača koji je naveden na pakovanju leka i taj proizvođač nema podatke o serijama navedenih lekova, dalje, s obzirom na to da za njih nije izdata dozvola za lek, odnosno nisu registrovani na teritoriji Republike Srbije, nemaju dokaz o kontroli kvaliteta, nisu obeleženi u skladu sa odredbama Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima, njihov promet je zabranjen na teritoriji Srbije – kažu u Ministarstvu zdravlja. – Obaveštene su sve institucije čija je nadležnost borba protiv lažnih lekova i drugih sličnih krivičnih dela.

Struka procenjuje da je oko 10 odsto lekova na našem tržištu falsifikovano. Tako je i u ostalim zemljama u regionu, dok je u zemljama u razvoju u prometu oko 30 odsto falsifikata.

Novosti.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter