Izvor:
06.08.2017 u 21:00
0

Ustoličen vladika mileševski Atanasije Rakita!

U manastiru Mileševa kod Prijepolja danas je ustoličen novi vladika mileševski Atanasije Rakita.

Svetu arhijerejsku liturgiju na kojoj je bilo ustolicenje služžio je patrijarh srpski Irinej, u prisustvu nekoliko stotina vernika.

U ime predsednika Srbije svečanosti je prisustvovao generalni sekretar Nikola Selaković, a u ime Vlade ministri odbrane Aleksandar Vulin i pravde Nela Kuburović.

U poslednje dve godine, posle razreššenja prethodnog vladike Filareta, eparhijom je upravljao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Vulin je tom prilikom izjavio da je vojska čuvar tradicije našeg naroda.

– Vojska je čuvar svih vrednosti koje su Srbiju učinile onakvom kakva jeste, za ponos. Naravno da je to i naša crkva. Vojska i crkva imaju zajedničke zadatke, da čuvaju one najprogresivnije i najznačajnije vrednosti koje su našem narodu omogućile da traje svih ovih vekova – rekao je on.

Kako je naveo, za dve godine će biti osam stotina godina Mileševskog manastira.

– Srpska vojska i srpska crkva čuvaće svoj narod, čuvaće sećanje na to kakvi smo bili, ali i raditi na tome kakvi tek treba da budemo, da bi bili dostojni uspomene svojih predaka. Vojska poklanja mnogo pažnje verskoj službi. Sve verske konfesije imaju svoje predstavnike u našoj armiji i svi vernici imaju mogućnost da svoj verski život nastave i dok borave u vojsci – dodao je Vulin.

– I Srpska pravoslavna crkva i Islamska zajednica i Rimokatolička crkva imaju svaku mogućnost i svaku priliku da sa svojim pripadnicima ostvare sva prava u verskom životu – dodao je on.

Srpska pravoslavna crkva je važan deo Vojske Srbije, koja omogućava da se verski život nastavi i u vojsci. Srpska pravoslavna crkva uživa veliko poštovanje Vojske Srbije i uvek će uživati, rekao je Vulin u porti manastira Mileševa.

Posle svete liturgije u manastirskoj porti, u Mileševi je priredjen kulturno-umetnički program, a zatim i „Trpeza ljubavi“, kojoj su prisustvovali svi gosti i narod Eparhije.

Atanasije (Rakita) je četvrti episkop Mileševske eparhije.

Blic
Foto: Twitter/nexi3009/YouTube Printscreen/RTV PULS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter