Izvor:
08.08.2017 u 14:08
0

MERIĆE SE SREDNJA BRZINA DUŽ CELOG AUTO-PUTA: Nikome se neće gledati kroz prste za divljanje za volanom!

Veliku buru u javnosti izazvala je novina u saobraćaju – merenje srednje brzine kretanja vozila na auto-putu. Reč je projektu MUP-a i "Puteva Srbije”, koji mere srednju brzinu na osnovu vremena prolaska kroz naplatne rampe.

Razlika u vremenu i pređenoj kilometraži na auto-putu, od kućice do kućice, daje obračun prosečne brzine.

Ubuduće, svi oni koji prema ovoj računici budu vozili brže od 120 km na čas – biće kažnjeni.

Jedno od pitanja koje se ovih dana postavljalo u javnosti jeste kako to da "Putevi Srbije"mogu da snimaju i izračunavaju srednju brzinu i da se na osnovu toga pišu kazne. Neki smatraju da to nije po zakonu i da to može da radi samo policija.

Boban Milinković, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije rekao je da je nadležno ministarstvo još 2012. godine donelo rešenje, uz saglasnost ministra policije, kojim je javno preduzeće "Putevi Srbije" ovlašćeno da snima saobraćaj u pojasu naplate putarine u svrhu dokumentovanja saobraćajnih prekršaja:

Oprema za snimanje ne mora da bude vlasništvo MUP-a. Mi dajemo saglasnost, ali ovo ne može da radi privatna kompanija, već samo javno preduzeće, gde je država osnivač – navodi Milinković.

Sve naplatne stanice pokrivene su kamerama, povezane optičkim kablom i imaju jedan centralni server. Sve kućice imaju identično sinhronizovano vreme i tačno se zna kada je ko ušao na put i kada je sa njega izašao. "Putevi Srbije" će sve dokumentovati i slati policiji.

Važno je naglasiti da za sada vozači koji na autoputu budu vozili brže od 120km na čas, neće dobiti kaznu, već samo opomenu.

Međutim, već za nekoliko nedelja, za ove prestupe svi vozači će biti kažnjeni. Kazne će im biti isporučivane na naplatnim rampama, ili će im prijava o prekoračenju sa fotografijom biti poslata na kućnu adresu.

Prvog dana merenja, u noći između 31. jula i 1. avgusta na naplatnoj stanici "Beograd" ustanovljeno je da svaki sedmi vozač vozi brže od 120km. Najveći broj onih koji su prekršili dozvoljenu brzinu, vozili su 140 km na čas.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter