Izvor:
10.08.2017 u 03:09
0

STRUJA U SRBIJI NAJJEFTINIJA: U Nemačkoj četiri puta skuplja!

Građani Srbije imaju pet puta jeftiniju struju nego što je recimo plaćaju u Danskoj i Nemačkoj, odnosno četiri puta jeftiniju struju u poređenju sa Belgijom.

Domaćinstva u Srbiji su trošila u proseku 385 kilovat-sati električne energije mesečno u periodu od januara do maja 2017. godine, a u proseku račun je iznosio 2.562 dinara bez uračunatih naknada i poreza, prema podacima Elektroprivrede Srbije.

"Prosečan mesečni račun domaćinstava za električnu energiju u Srbiji iznosi 3.501 dinar, kada se uračunaju naknada za obnovljive izvore energije, akciza, PDV i TV taksa", objašnjavaju u EPS-u.

U Srbiji je PDV za električnu energiju 20 odsto, a akciza je 7,5 odsto.

Naknada za povlašćene proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora energije iznosi 0,093 dinara po kilovat-satu, a stavka u računu je i taksa za javni medijski servis od 150 dinara.

Međutim, zbog niske cene struje, potrošnja u Srbiji u odnosu na Evropu je višestruka, budući da oko 2,5 miliona domaćinstava u Srbiji potroši gotovo pet puta više električne energije od evropskog proseka.

"Ako se promene samo neke od navika u domaćinstvu i efikasno koriste električni uređaji, potrošnja električne energije može da se smanji i za 20 odsto", ističu u EPS-u.

Za kupce na garantovanom snabdevanju, odnosno za domaćinstva i firme koje troše manje od 30.000 kilovatčasa (kWh) godišnje, cenu električne energije odobrava Agencija za energetiku i poslednji put je promenjena 1. oktobra 2016. godine.

U skladu sa Metodologijom koju je propisala Agencija za energetiku, u vremenskom periodu od 30 dana, granice zelene zone potrošnje su do 350 kWh, plave zone od 351 kWh do 1.600 kWh, a crvene zona više od 1.600 kWh.

U zavisnosti od zone, odnosno potrošnje zavisi i cena po kilovat satu, a ona koja se obračunava u noćnoj tarifi je više puta niža od uobičajene dnevne.

Izvor/Alo.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter