parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

POSTOJI BRIGA: Moguća epidemija malih boginja!

 

 

Beograd -- Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" kaže da se u poslednjih pet godina registruje trend opadanja vakcinisane dece.

Kako navodi, imunizacija je jedna od najefikasnijih mera u suzbijanju i sprečavanju zaraznih bolesti, a iako nema registrovanih slučajeva malih boginja u Srbiji moguća je njihova pojava.

"Od početka godine imamo dve registrovane epidemije malog obima sa ukupno 14 obolelih, a poslednja obolela osoba registrovana je u junu mesecu", kaže Lončarevićeva. 

Napominje da se u poslednjih pet godina registruje trend opadanja vakcinisane dece. 

"U skladu sa podacima Instituta za 2016. godinu, najniži obuhvat koji se registruje u drugoj godini života registrovan je na teritoriji beogradskog okruga od 65 odsto, a ukupan obuhvat na teritoriji Srbije je 81 odsto u drugoj godini života, dok je revakcinacija pred polazak dece u školu nešto bolja i beleži vrednosti od 91 odsto, a najniža je na teritoriji nišavskog okruga od 57 odsto", ističe Goranka Lončarević. 

Kaže da se trend obuhvata registruje kako u drugoj, tako i u sedmoj godini života. 

"Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u Rumuniji, s pravom smo zabrinuti i upozoravamo roditelje na opasnost od mogućeg sporadičnog i epidemejskog javljanja malih boginja. Iz tog razloga, imunizacija kao jedna od najefikasnijih mera u smislu suzbijanja i sprečavanja zaraznih bolesti je jedini način na koji mogu, u potencijalnoj epidemiji, da zaštite svoju decu", objašnjava Lončarevićeva. 

Dodaje da se već duže vreme sve vakcine u skladu da kalendarom imunizacije u Srbiji nalaze na vakcinalnim punktovima i da su dostupne u dovoljnim količinama. 

Prve novčane kazne za nesavesne roditelje koji nisu vakcinisali decu vakcinom protiv zaušaka, rubeola i malih boginja, poznatijom kao MMR vakcinom, izrečene su u glavnom gradu gde je samo 65,2 odsto mališana zaštićeno od tih bolesti. 

Od marta prošle godine, od kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji odluče da ne zaštite dete od opakih bolesti, podneta je 241 prijava, donete su 32 odluke, od kojih je 21 osuđujuća presuda. 

U mnogim zemljama, kao što su Austrija, Australija, Italija, razmišljaju o uvođenju strožih mera i kazni, odnosno sprovođenja obavezne vakcinacije, jer se opasne i zarazne bolesti, koje bi trebalo da budu iskorenjene, vraćaju. U svim zemlja se beleži porast broja obolelih od malih boginja, a u Rumuniji je epidemija odnela i 23 dečja života.

 

 

B92.rs

Foto/arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Dobro jutro Srbijo
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:10 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Beni Afet serija
14:55 Parovi - Live
16:15 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:05 Kviz: Naslovna strana
18:35 UPOZNAJTE PAROVE
21:00 OZILJCI RATA
22:00 Parovi Ispovesti
02:30 Parovi - Live