Izvor:
15.08.2017 u 13:10
0

UNIJA POSLODOVACA SRBIJE: Odluka o povećanju minimalca sredinom septembra!

Najkasnije do 15. septembra Socijalno-ekonomski savet trebalo bi da s Vladom dogovori novu minimalnu cenu rada u Srbiji. Kako pokazuje anketa Unije poslodavaca Srbije 68 odsto njih smatra da se nisu stekli uslovi za povećanje minimalne cene rada (130 dinara) od januara 2018. godine. Oni koji su se izjasnili da ima osnova za povećanje, predlažu da ona bude viša za svega 10 dinara.

Sindikati, očekivano, smatraju da ima osnova da cena ide od 145 do 207 dinara, u zavisnosti od toga da li se uzima u obzir prosečna neto zarada ili i prosečna potrošačka korpa.

Nebojša Atanacković,predsednik Unije poslodavaca Srbije se izjasnio da će oni podržati povećanje minimalca, ali ako dođe do smanjenja nekog od 500 parafiskalnih nameta, koji i ovako opterećuju poslodavce.

– U redu je da do povećanja dođe, ali ne tako što će sva opterećenja ponovo ići preko leđa poslodavaca. Tražili smo u više navrata da nas rasterete plaćanja izmišljenih taksi kojima se pune kase lokalnih samouprava, ali i budžeta, i ništa nije urađeno. Umesto toga dobili smo da plaćamo još neke namete, a privredni rast nije takav da bi jedno preduzeće moglo sve to da podnese. Poslodavci zato predlažu da se cena radnog sata poveća kroz rast neoporezivog dela zarade, umanjenje poreza i doprinosa, smanjenje fiskalnih nameta ili kroz oštriju kaznenu politiku za nelojalnu konkurenciju i rad na crno – objašnjava Atanacković za "Politiku".

U prilog tome, Atanacković navodi da smo na najnižem nivou po ceni radnog sata, poput Makedonije ili Rumunije.

izvor/telegraf

foto/arhiva

Drugačije mišljenje ima Ljubiša Orbović koji tvrdi da realne osnove za povećanje minimalne cene rada postoje i da očekuje da se do 15. septembra dogovore o minimalnoj zaradi za narednu godinu.

– Povećanje minimalne zarade bilo bi odlična smernica za rast minimalnih i zarada uopšte, jer u Srbiji minimalac prima više od 300.000 radnika. Ako se uzme u obzir da je minimalna neto zarada oko 36.000 dinara, minimalna cena rada trebalo bi da bude 207 dinara. Ako bi se uzelo 60 odsto od prosečne neto zarade u maju, minimalna cena rada bila bi 163 dinara. A ako bismo u obzir uzeli 70 odsto od minimalca potrošačke korpe, radni sat bi se plaćao 145 dinara – kaže Orbović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter