Izvor:
15.08.2017 u 23:48
0

PAZITE ŠTA KUPUJETE: Nakon „fejk“ torbi i satova kopije auto-delova preplavile Srbiju!

Nakon lažnih torbica, satova, parfema i ko zna čega još na balkansko tržište stigli su i krivotvoreni automobilski delovi.

Naime, u komšiluku, tačnije u Hrvatskoj, pronađeni su lažni delovi, uglavnom za "reno" i "dačiju". Oni su dopremljeni sa carine u pogon jedne tamošnje fabrike gde su i uništeni.

Među uništenim delovima najviše je bilo krivotvorenih maski i blatobrana, a trgovcima koji su hteli da trguju sa ovom robom, koja je kako pišu mediji, proizvedena u Kini i Tajvanu preti kazna od 3.000 do 15.000 evra.

Prema još nepotvrđenim informacijama, krivotvoreni delovi se mogu pronaći i na tržištu Srbije. Naime, mnogi naši građani koji imaju probleme sa automobilom odlučuju se za kineske replike originala, jer nisu u mogućnosti da plate original u trenutku kada i problem iznenadi.

Međutim, problem nastaje kada želite da kupite originalan deo, a po ceni originalnog vam prodaju deo koji je krivotvoren.

Da ironija bude veća, kinesko tržište rezervnih delova se pokazalo kao "prava stvar" npr. za nemačke luksuzne automobile. Međutim, način na koji kompanije navodno kontrolišu nabavku rezervnih delova počelo je da skreće pažnju na kinesku vladu. Prema nekim nezvaničnim informacijama, zvaničnici iz ministarstva ekonomije ove zemlje otvorili su istragu proziv Audi-a, BMW-a, Mercedes-Benz-a i nekih japanskih proizvođača automobila jer su podigli cene delova u ovlašćenim prodajnim centrima i ograničili dostupnost istih.

Priča ne bi bila toliko interesantna da se isti delovi nisu pojavili u neovlašćenim dilerskim lancima. Postavlja se pitanje da li su kopije ili originali, no bilo kako bilo cena im je znatno niža, što je ujedno i privuklo pažnju kineskih zvaničnika koji su pokrenuli istragu kako bi sve to stopirali.

Uz problem ko kome "prodaje ispod tezge", kineska vlada neće dozvoliti "toliko dranje" krajnjih korisnika. Dok sa druge strane ista ta kineska vlada, dozvoljava da se delovi neproverenog kvaliteta seju po svetu, a jedna od tih zemalja je i Srbija.

Veliki broj motornih delova dolazi iz Kine, tipa vodene pumpe, benzinske pumpe, raznorazni filteri, gumeni delovi i ostali karoserijski delovi. Da li su ti delovi kvalitetni? Naravno da nisu i da ih treba zaobići.

Izvor: Alo
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter