parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

LEPE VESTI ZA NAJSTARIJE: Privatne staračke domove od oktobra plaća država!

 

Oko 600 najstarijih i najugroženijih građana koji čekaju mesto u državnom domu  od oktobra bi moglo da bude smešteno  u nekom od 150 licenciranih privatnih kuća za treće doba. Država bi uskoro mogla da počne da subvencioniše. Smeštaj materijalno ugroženih građana bez bližih srodnika i u licencirane privatne domove za stare i odrasle.

Prema najavama Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, koje je nedavno pokrenulo ovu inicijativu, oko 600 najstarijih građana koji se nalaze na listama čekanja za mesto u državnom domu već od oktobra, eventualno novembra, moglo bi da bude smešteno u nekom od 150 licenciranih privatnih domova širom Srbije.

Kako ističe Radoslav Milovanović, predsednik udruženja, postoje čvrsta obećanja Ministarstva rada da će država iz budžeta dotirati razliku cene između državnih i privatnih domova, čime će privatnici dobiti jednake mogućnosti da učestvuju na tržištu.

 Još nije odlučeno na koji će način funkcionisati sistem subvencionisanog smeštaja za stare u privatnim domovima. Sada je na Ministarstvu finansija da kaže kojim će se modelom aplicirati za ta sredsva iz budžeta. Ideja je da aplikaciju za to preuzme samo naše udruženje, ne zato što smo nezamenjivi, već da bi se izbegle malverzacije i da se ne bi dogodilo da, recimo, neki privatnik ponudi državi svoje kapacitete za smeštaj, a pritom ne može da odgovori na toliki broj starijih - objašnjava Milovanović.

Na taj način bi se u privatne domove smestila polovina od ukupnog broja ljudi na čekanju za mesto u domu.

- Najviše mesta imamo u Beogradu, tačnije oko 100 ležajeva, dok u unutrašnjosti zemlje postoji oko 150 slobodnih ležajeva - ističe Milovanović.

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
10:40 TOP - SHOP
11:00 Letnji kamp Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
14:00 Čađava mehana
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:35 Upoznajte parove
21:00 Kviz: Soba sreće
22:00 Letnji kamp - Live
02:30 Letnji kamp- Live