Izvor:
17.09.2017 u 23:47
0

Vučić: Vuk Karadžić uz rame Nikoli Tesli! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Vuk Stefanović Karadžić na osnovu svog celokupnog dela može da se stavi rame uz rame sa Nikolom Teslom.

Vučić je dodao da je Sabor u Tršiću danas najvažniji skup u Srbiji.

"Domaćini su rekli da je Vuk bio veliki Evropljanin i građanin sveta, ali je pre svega bio veliki Srbin i kada bi bio u milosti i u nemilosti srpskih vladara", podvukao je Vučić i dodao da Vuk čak i u vreme progona nije dovodio u pitanje patriotizam i ljubav prema Srbiji.

Vučić je, u besedi na završnoj svečanosti 84. Vukovog sabora u Tršiću, istakao da su Vuk Stefanovcih Karadžić, Tesla, uz Svetog Savu, Dositeja Obradovića i Njegoša, kao i Ivu Andrića dali najveći doprinos srpskom narodu.

Svečanost u Tršiću, kaže, posvećena je jednom od tvoraca i najvećih imena srpske kulture, a održava se u mestu odakle je Vuk krenuo u daleki svet.

Istakao je da je, kao neposredni učesnik Prvog srpskog ustanka, pripremio obiman materijal i da njega nije bilo ne bi danas imali mnoge monografije velikih junaka koji su ustali na jednu od najvećih svetskih imperija.

Vučić je podsetio da je Vuk bio reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih umotvorina, a to što je stekao počasne doktorate dodatno dokazuje da se radilo o velikom i genijalnom umu.

Predsednik Srbije izrazio je posebno zadovoljstvo što završnoj svečanosti u Tršiću prisustvuje veliki broj mladih, rekavši da nijedne godine do sada nije bilo toliko dece.

„Danas sam dobio podatak zbog kojeg mi je osmeh širok, a to je da smo samo u Krupnju, nedaleko odavne, u prvih šest meseci imali vsise rođenih beba nego u prethodnoj čitavoj godini. To znači da će ovde za 10 i 15 godina biti još više dece", kazao je on.

Vučić je podvukao da je nemerljiv Vukov doprinos očuvanju srpskog nacionalnog identiteta kroz sakupljački rad, kojim je sačuvao od zaborava slavna vremena i velike bojeve, navodeći da su jezik i pismo konstitutivni element svakog naroda.

On je poručio da Deklaracija o zajedničkom objedinjenom nacionalnom delovanju i definisanju nacionalnih minimuma i principa za opstanak srpske nacije i srpskog naroda nema nikakve veze ni sa kakvim hegemonizmom, niti sa šovinizmom.

"Deklaracija i svi ostali, slični koraci imaju za cilj samo i jedino da pravovremeno i adekvatno zaštiti srpski jezik i pismo kao jedan od najbitnijjih delova celokupne srpske kulture – da zaštitimo i sačuvamo srpski narod", rekao je Vučić u obraćanju na Vukovom saboru u Tršiću.

A to, kako je istakao, ne može, a i da hoće – neće uspeti da nam zabrani niko. Jezik i pismo su konsitutivni element i bitan ujedinjujući faktor za opastanak svakog naroda i njegove kulture, istakao je predsednik Srbije i dodao da stoga Deklaracijom i želimo da osiguramo pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, na izučavanje srpske kulture, nacionalne geografije… „Jezik je hranitelj naroda i dok živi jezik živi i narod. Da li smo kao narod, institucije i pojednici učini sve kako bismo našem jeziku i pismu ukazali poštovanje? To je najmanje što možemo da učinimo i što dugujemo jednom od najvećih srpskih sinova", rekao je Vučić.

Kako je istakao, priča o jeziku nije ništa drugo nego priča o davanju mogućnosti svima da nauče dovoljno o sebi i drugima, kako bi na osnvou toga stvorili svoj identitet i svoje ja.

„Priča o svakom jeziku je priča o narodu koji ga govori i koristi, o zajedništvu koje omogućava svakom članu da bude pojedinac koji jezikom opet utiče na kolektiv iz kojeg je stvoren, o samospoznaji celog naroda i njegovigh pripadnikam, prica o pamćenju i budućnosti, koje bez pamćenja ne bi bilo“, nažnacio je predsednik Srbije.

Navodeći da su sve velike reforme u istorije počele jezikom – renesansa prevodom Biblije na italijanski jezik, a zatim i na engleski i nemački, Vučić je podsetio da je upravo Vuk Kradžić prvi preveo Bibliju na staroslovenski jezik, prikupljao bajke, pesme i basne iz kojih su sunarodnici mogli da uče.

On je podloga i humus iz kog su iznikli Andrić, Crnjanski, Kiš i ostali velikani. Ne bi danas bilo ni nas, ne bismo znali ko smo, odakle smo, ne bismo imali korene, ne bismo se razumeli, prepoznavali, ni znali gde idemo“, rekao je on.

Srbija je ime, identitet, prošlost i budućnost dobila 1847. kada je u Beču samouki Vuk objavio prevod Novog zaveta, dodao je Vučić.

Bez jezika, kako je rekao, prepušteni smo instinktu i refleksima, ne znamo da tražimo i dajemo, da pamtimo i naučimo, već lutamo u mraku i prepuštamo se primarnim strahovima i večnoj crnoj slutnji.

Svetlo svakog čoveka i naroda je jezik i tek sa njim suštinski vidimo, znamo, imamo polazište, putokaz i cilj.

Zato ćemo da čuvamo, branimo i štitimo ono što nam je Vuk ostavio – naš prelepi srpski jezik“, podvukao je predsednik.

Vučić je uporedio Vukovu reformu srpskog jezika sa značajem velikog praska za istoriju ljudskog roda, kada je iz totalnog mraka nastala svest.

Nije bilo ni trunke svetla kada je Vuk krenuo na putovanje iz Tršića… Vukova eksplozija je bila toliko jaka da je osvetlela Srbiju, pronašli smo se, progledali i prepoznali strahove i nade i po prvi put gde hoćemo da idemo“, naznačio je Vučić.

Kako je istakao, bez obzira na sve velike revolucije 19. Veka, Vukova je bila suštinski i po posledicama najznačajnija, jer je ćutanje osnovna posledica nedostatka jezika i najveće ropstvo u koje čovek i narod mogu da upadnu.

„Osećanje slobode, koje nam je dao Vuk i ubeležio ga duboko u svest Srba da nikad više sužnji, kao model i svest, ne mogu da postoje. Sloboda kao način, preka potreba, vrednost i reč, nisu mogli da postoje pre nego što je Vuk odlučio da je zapiše na jeziku na kojem smo sanjali“, rekao je predsednik.

Samo onaj ko traži reči traži sebe i pronalazi put u budućnost, podvukao je Vučić.

"Onu budućnost koja je za nas počela u Tršiću. Hvala Vuku što nam je dao svetlo i nadu. Sve ostalo što smo raduili posle je sitnica. Nastaviće ovaj narod da radi još bolje i biće još uspesnsiji. Hvala za sve što smo pronašli i još više što si nas nacucio da ne prestanemo da tražimo", rekao je Vučić podsećajući da je, kada je Vuk objavio prvo izdanje srpskog rečnika, u njemu bilo 26.272 reči koje su se koristile u Srbiji i Vojvodini, a sada već imamo 40 tomova.

Vučić je podvukao da je posebno ponosan što je prvi predsednik Srbije koji se obraća na Vukovom saboru u Tršiću i naglasio da je sva sloboda u jeziku, jer tek kada narodi progovore oni postaju slobodni, mogu da opišu ropstvo, a taj osećaj slobode upravo nam je dao Vuk Karadžić.

Vučić je inače prvi predsednik Srbije koji prisustvuje Vukovom saboru.

Završnoj svečanost 84. Vukovog sabora, u okviru koje je otvoren Obrazovno-kulturni centar "Vuk Kradžić", prisustvovali su i ministri prosvete i kulture Mladen Šarčević i Vladan Vukosavljević.

tanjug.rs
Foto: twitter/ brzotacnojasno

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter