Izvor:
29.09.2017 u 14:35
0

Stefanović: Odneli smo diplomatsku pobedu u Interpolu!

To što Priština nije imala podršku dovoljnog broja zemalja za članstvo u Interpolu i što je povukla kandidaturu rezultat je velike diplomatske aktivnosti koju je Srbija vodila, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Strefanović.

On je rekao da je diplomatska aktivnost Srbije trajala nekoliko meseci, a da bi eventualno članstvo južne srpske pokrajine u Interpolu dovelo do toga da se protiv ogromnog broja srpskih policajaca i vojnika koji su učestvovali u protivterorističkim operacijama 1998 i 1999 podižu Interpolove poternice i od Srbije traži da ih izručuje.

"Mi smo preduzeli ogromnu diplomatsku aktivnost. Imali smo veliku podršku Kine i Rusije. Priština je videla da nema dovoljno podrške i odustali od kandidature i na taj način Srbija zabeležila diplomatsku pobedu", rekao je Stefanović za RTS.

On je naglasio da je u Pekingu na Generalnoj skupštini Interpola postignut još jedan važan uspeh – usvojena je Rezolucija izvršnog Komiteta Interpola gde su jasno definisani kritetrijumi kako neko može da postane član te međunarodne organizacioje.

Za naredni korak Prištine a to je članstvo u Unesku kaže da se još ne zna da li će da apliciraju, ali da zna koliko su predsednik države i ministar spoljnih poslova uložili napora da objasne srpskim partnerima koliko je to pogrešan potez.

"Ako imate odgornu politiku prema pregovorima u Briselu onda morate da prestanete sa stalnim pritiscima na Srbiju", rekao je Stefanović i dodao da Srbija čvrsto stoji na odbrani svojih nacionalnih interesa i da je do sada bila uspešna u tome.

tanjug.rs
Foto:Facebook/NUNS1994, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter