parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

ALKOHOLIŠU SE SVI PA ČAK I DECA: U Nišu zabeležen slučaj dečaka (13) koji je imao 7 promila u krvi!

Iako bizarno, ovaj Nišlija je preživeo jer mu je organizam bio naviknut na velike količine alkohola - otkriva lekarka.

Nedavno smo objavili priču o devojkama koje zbog sve učestalijeg pijanstva, svoj bogat noćni život završavaju bauljanjem na ulici, posle čega ih u stanju kome službe Hitne pomoći prevoze na Odeljenje za toksikologiju na ispiranje želuca.

Blic je posetio jedno takvo odeljenje na Klinici za endokrinonologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Nišu, gde se lekari svakodnevno bore da spase živote alkoholisanih pacijenata.

Kako kažu, rekorder je Nišlija koji je preživeo sa čak sedam promila alkohola u krvi.

Doktorka Slobodanka Milićević Mišić, specijalista toksikologije, kaže da borba za život ovog neslavnog rekordera bila teška.

Sa četiri promila alkohola u krvi ljudi upadnu u komu, međutim, ovaj pacijent je inače hronični alkoholičar i uspeli smo da ga spasemo. Donesen je u bolnicu u gotovo polumrtvom stanju, uradili smo sve što smo mogli i preživeo je - kaže dr Milićević Mišić.

Kako napominje, iako bizarno, ovaj Nišlija je preživeo jer mu je organizam bio naviknut na velike količine alkohola.

Ona priznaje da među ozbiljnim alkoholičarima ima i mladih ljudi.

Jedan naš pacijent je mlad, vispren, a u toku godine je čak 15 puta završavao kod nas da ga detoksiramo - priča doktorka i dodaje da postoji "mnogo njih sa akutnim pijanstvom".

Nažalost, kaže, događa se i da, pored svog truda, nekome ne uspeju da spasu život.

- Imali smo pacijenta koji je imao 45 godina i u pijanom stanju mu je zapao deo pljeskavice. Nažalost, nismo uspeli da ga spasemo, preminuo je od gušenja - kaže dr Milićević Mišić.

Ona naglašava da je u toku ove godine na toksikologiji pregledano, observirano i detoksicirano 800 pacijenata, kao i da su više od polovine bili alkoholisani.

U Srbiji je alkohol jeftin i vrlo dostupan, čak i maloletnicima. Među alkoholisanima je mnogo mladih i devojaka, jer oni ne znaju da piju. Neretko nam dovode mladiće i devojke od 15 godina, mada ima i mlađih - kaže doktorka i dodaje da se kod njih ne leče deca mlađa od 15 godina, ali da zna da su doktori na Dečjoj internoj klinici zbog alkohola spasavali živote i deci staroj 13 godina.

 

Telegraf.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
08:45 TOP - SHOP
09:00 Bolja zemlja
10:40 TOP - SHOP
11:00 FILM
11:55 Vesti
12:05 FILM
12:55 Vesti
13:05 Pazi Paparazzo
14:00 Letnji kamp - Live
16:00 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:35 Upoznajte Parove
22:00 Letnji kamp - Live
02:30 Letnji kamp - Live