Izvor:
13.10.2017 u 13:00
0

ALARMANTNO STANJE U DOMOVIMA ZDRAVLJA: Virus u punom jeku, sve više bolesnih!

Doktorima se tokom protekle sedmice javilo 17.635 pacijenata s respiratornom infekcijom, zapušenim nosem, curenjem i temperaturom

Čekaonice lekarskih ordinacija danima su prepune pacijenata sa simptomima akutnih respiratornih infekcija, a među njima je ubedljivo najviše dece, upozoravaju lekari.

Naime, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ), prošle nedelje se lekarima javilo 17.635 pacijenata s disajnim infekcijama, njihov broj je u konstantnom porastu, a očekuje se da će se ovaj trend nastaviti.

Čak 43,76 odsto obolelih je uzrasta od pet do 19 godina, zatim slede mališani do četiri godine, koji čine 26,77 odsto pacijenata. Nešto manje, 23,83 odsto, pripada grupi građana od 20 do 64 godine, dok su se stariji od 65 godina pokazali kao najotporniji, jer čine samo 5,64 odsto pacijenata – saopšteno je iz GZZJZ, gde dodaju da je situacija, ipak, uobičajena za ovo doba godine.

Pedijatar Dejan Jonev iz Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ na Čukarici potvrdio je da je broj obolele dece znatno povećan u poslednjih mesec dana.

Ima i do tri puta više pacijenta. U 80 odsto slučajeva to su infekcije gornjih disajnih puteva, curenje i zapušen nos. Zatim dolazi do slivanja sekreta niz grlo i mališani počinju da kašlju. Kod polovine dece javlja se temperatura, koja nije visoka i ide do 38,5 ili 39 stepeni, sa upornim kašljem, pa najmlađi ne mogu da spavaju noću. Poneko se žali na malaksalost, glavobolju i gubitak apetita – objašnjava doktor Jonev.

Prema njegovim rečima, još uvek se ne može reći da se radi o gripu, tako da nema ni odgovarajuće vakcine, već je reč o virozi koja se veoma brzo širi.

Ima dosta obolele dece po obdaništima, jer se ova infekcija širi veoma lako. Lečenje podrazumeva tretiranje nosa rastvorom morske soli i fiziološkim rastvorom, a daju se i sirupi za smirivanje kašlja ili za smanjivanje lepljivosti sekreta, kako se ne bi zadržavao i izazivao kašalj – kaže dr Jonev.

Lekari navode da su u pitanju najčešće rinovirusi, ali ima i bakterijskih infekcija disajnih organa. Blaga prehlada može da pogorša stanje kod dece koja boluju od opstruktivne bolesti pluća, astme i sličnih bolesti. Više od dvesta virusa može da izazove prehladu, a sada kad počinju hladniji dani, oni se brže šire po javnom prevozu i kolektivima.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter