Hvalio se drugarima kako je vozio autobus kroz ceo grad: Priča malog kradljivca (12), koji je šokirao Niš i krenuo da oduševi dedu?!

 

Dvanaestogodišnjem Nišliji koji je u nedelju digao grad na noge jer je ukrao autobus požarevačkog prevoznika „Ariva“ i šest kilometara vozio bez greške, nije prvi put da seda za volan. Kako saznajemo, on je i ranije vozio tuđe automobile, a san mu je bio da upravlja autobusom.

Želja mu se ostvarila zahvaljujući nepažnji vozača požarevačke firme koji je ostavio ključeve u kontakt bravi, pa je mališan na silu otvorio putničko vozilo i krenuo u avanturu. Dečak je nešto kasnije zaustavljen na putu kod naselja Gabrovačka Reka, gde je krenuo u nameri da se ukradenim autobusom pohvali
dedi.

Mališan koga svi koji ga poznaju opisuju kao veoma nestašnog, je dete bez roditeljskog staranja o kojem brine hraniteljska porodica. Hranitelji su odbili da komentarišu ovaj događaj s obzirom na to da za bilo kakve informacije koje se tiču štićenika, moraju da imaju odobrenje Centra za socijalni rad.

Međutim, od ljudi upoznatih sa ovim slučajem, saznajemo da oni nisu nimalo odgovorni za ono što je dečak uradio.

- Dete je u toj porodici već pet meseci i oni se o njemu veoma lepo brinu, ali im nije lako. On je veoma neposlušan i teško ga je držati pod kontrolom. U nedelju ih je zamolio da se prošeta, što su mu oni dozvolili ne sluteći šta će da uradi. Sledeće što je usledilo je telefonski poziv od policije – kažu naši sagovornici.

Kako saznajemo, mališan koji je odmah pušten, jer kao maloletno lice ne podleže krivičnoj odgovornosti, umirao je od smeha opisujući svoju avanturu.

- Hvalio se drugarima kako je vozio autobus kroz ceo grad, te da ga je navodno jurilo deset policijskih kola dok ga nisu zaustavili. Kazao je da bi im umakao da mu nisu preprečili put. Ma sreća je što je bila nedelja, pa na ulicama nije bilo mnogo vozila i pešaka... Mogao je nekog da ubije, pa bi hranitelji nagrabusili - priča jedan od poznanika ove porodice.

Mališanovi poznanici kažu i da je on zaista dobar vozač te da ih ne čudi što je autobus vozio bez ikakvih problema.

- Kao veoma mali voleo je da posmatra vozila i vozače. Posebno su ga interesovali autobusi kojima se često vozio. On je bukvalno proučavao njihovo ponašanje za volanom, okušao se vozeći automobil jedne rođake koji je takođe uzeo bez dozvole. Međutim, najveća mu je želja bila da vozi autobus - navode naši izvori.

Javorka Ranđelović, pomoćnik direktora Centra za socijalni rad, objašnjava da je ovaj dečak prvi put pokazao asocijalno ponašanje.

- Do sada je on bio samo dete bez roditeljskog staranja, sada prelazi u drugu kategoriju dece sa asocijalnim ponašanjem što podrazumeva i primenu određenih mera i prema njemu i prema hraniteljskoj porodici. Čekamo da nam stigne izveštaj iz tužilaštva, nakon čega ćemo definisati mere koje će biti preduzete. To je prvenstveno savetodavni rad, a ako se ustanovi da je bilo propusta hraniteljske porodice, može da se ustanovi i nadzor nad roditeljskim pravom - objasnila je Ranđelović.

Dodala je da su ovakvi postupci njihovih štićenika retki, te da su još pre deset godina imali slučaj da maloletnik pod socijalnim staranjem ukrade vozilo.

 

Telegraf
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost