Izvor:
22.10.2017 u 00:59
0

SKIJANJE SKUP SPORT: Evo koliko novca treba da izdvojite!

Rani buking termina za zimovanje ne sprečava ni miholjsko leto, kažu u turističkim agencijama. U Srbiji su ove godine najpopularniji Kopaonik i Stara planina, a za njima ne zaostaju ni skijališta u BiH i Bugarskoj.

Veliki broj ljubitelja snega, skijanja, snouborda i sličnih zimskih aktivnosti već je uplatio termin za zimovanje. Prema rečima zaposlenih u agencijama, iako su udarni termini u februaru, građani rezervišu odlazak na planinu zbog popusta koje je ranijom uplatom moguće ostvariti.

Najveća potražnja je u prvoj polovini februara, za vreme školskog raspusta. U periodu od trećeg do desetog februara svi aranžmani su nam već popunjeni – rekli su u jednoj velikoj turističkoj agenciji.

Od srpskih planina ove godine najbolje se prodaju Kopaonik i Stara planina. S obzirom na to da važi za najskuplje zimovalište u Srbiji, turistički agenti objašnjavaju da se na Kopaoniku većinom rezervišu apartmani jer su dosta jeftiniji od hotela. Tako kompleks apartmana koji se nalazi u Vikend naselju, dva i po kilometra od prve žičare i pet kilometara od centra Kopaonika, početkom decembra košta 84 evra po osobi za sedam noćenja, dok u istom smeštaju krajem decembra cena za devet noći iznosi 225 evra.

– Pored Kopaonika, atraktivna lokacija za zimovanje je i Stara planina. U decembru je za sedam noći u hotelu sa četiri zvezdice potrebno izdvojiti između 60 i 100 evra, u zavisnosti od toga da li je u pitanju pun pansion, polupansion ili nešto treće – kazali su nam turistički agenti.

Ono što je zanimljivo, a sa čime su složni svi koji se bave turizmom, jeste da je ove godine potražnja za zimovanjem na Zlatiboru dosta opala. Kao neki od razloga pominju se samo jedna ski-staza, nedovoljno zadržavanje snega, ali i cene smeštaja i ugostiteljskih usluga koje su veoma visoke.

Kada je u pitanju zimovanje u inostranstvu, najveće interesovanje vlada za Jahorinu i bugarska zimovališta Bansko i Boravec.

– Bansko je najmlađi ski-centar u Bugarskoj i sa svojih 65 kilometara ski-staza privlači brojne turiste iz okolnih zemalja. U Bugarskoj se najviše traži hotelski smeštaj jer su tamo cene hotela sa četiri ili pet zvezdica iste kao prosečan apartmanski smeštaj na Kopaoniku – objasnili su nam prodavci aranžmana.

Ukoliko se odlučite da zimski odmor provedete u ovom mestu, sredinom decembra će vam za smeštaj u apartmanu sa sedam noćenja biti potrebno 54 evra po osobi, dok je 30. decembar najskuplji termin, te ista ponuda košta duplo skuplje – 114 evra.

Borovec kao najveći ski-centar u Bugarskoj ima nešto više cene nego Bansko. Staze su prilagođene kako početnicima i srednje obučenim tako i iskusnim i dobrim skijašima. Za nekoliko minuta gondola će vas odvesti u alpske delove Rile, u raj za skijaše, ali i pešake. Sedam noćenja u vili početkom decembra košta 119 evra, dok ukoliko se odlučite da novogodišnje praznike proslavite tamo, za isti smeštaj moraćete da izdvojite 168 evra po osobi.

Jahorina odavno takođe važi za jednu od atraktivnijih destinacija. Skijalište poseduje 20 kilometara staza i sistem žičara sastavljen od šestosednih i dvosednih žičara, ski-liftova i dva dečja ski-lifta. Ono što takođe privlači turiste jeste i mogućnost noćnog skijanja na osvetljenoj stazi.

– Jahorina je nešto skuplja od Bugarske. Sedam noćenja od 22. decembra u apartmanu iznosi 395 evra po osobi. Samo četiri dana kasniji buking je dosta skuplji i košta čak 435 evra po osobi – kažu u turističkim agencijama.

Standardne hotelske sobe za pet osoba na Jahorini nešto su jeftinije i njihova cena za sedam noćenja iznosi 175 evra po osobi.

Austrija, Italija i Francuska, ipak, za malo dublji džep

Austrija i Italija takođe se nalaze na listi upita kad je o zimovanju reč. Livinjo, gradić na severu Italije, najtraženiji je u nekim gencijama. Apartmani čiji su kapaciteti do šest osoba, u terminu od 27. januara, za sedam noćenja, koštaju oko 180 evra po osobi. Što se Austrije tiče, cene su slične, te se aranžmani za ovu zemlju mogu naći u rasponu od 140 do 200 evra za sedam dana po osobi.

U veoma popularnom Tinju, u Francuskoj, u kompleksu sa Val d‘Izerom, nalazi se jedan od najvećih ski-parkova na svetu, a posebna pogodnost jeste i mogućnost skijanja za hendikepirane osobe. Sedam noćenja na francuskim Alpima početkom decembra košta oko 250 evra po osobi, dok je termin od 30. decembra do 6. januara duplo skuplji i iznosi čak 530 evra. Aranžmani za januar su znatno povoljniji i skoro se vraćaju na decembarske cene, ali potom ponovo rastu za špic sezone u februaru i martu.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter